Home

Kevytmaito valmistus

Maito - Foodie.f

 1. Surf'n'turf, surf and turf (engl. "maininki ja ruohomätäs") Amerikkalainen 1960-luvulla syntynyt termi, jolla viitataan ruokalajeihin, joissa on sekä lihaa (yleensä pihvi) että äyriäisiä.
 2. T-luupihvi (engl. T-bone steak) Kahdelle hengelle tarkoitettu hyvin riippuneesta parifileestä leikattu grillattu naudanlihapihvi (yhteensä n. 500 g), jossa on mukana sisä- ja ulkofileen välinen T:n muotoinen luu. Pohjois-Amerikassa grillataan mieluusti naudan T-luupihviä. Pihvi on leikattu niin, että siinä on mukana parhaat palat eli sekä sisä- että ulkofileetä T-kirjaimen muotoisen luun kera. Pihvi on jo kokonsa puolesta todellisen lihansyöjän valinta, ja siitä riittää hyvinkin parille, kolmelle näläiselle.
 3. Ripaus Keittiöslangia. Ripaus tarkoittaa myllystä kiertämällä. Se, kuinka paljon on ripaus, onkin sitten makuasia. Mutta, kuten tällä sivustolla aina muistutetaan, kun valmistat ruokaa muista aina: maista, maista ja maista!

LisƤtietoa reseptistƤ

Hoppel-Poppel Saksalainen, erityisesti berliiniläinen pyttipannun tapainen ruokalaji, jossa perunaa, sipulia, lihaa ja munaa, yleensä tähteitä. Ravintokuitu, kuitu Kasvikunnan hiilihydraattien se osa, jota elimistö ei pysty hajottamaan eli käyttämään hyväksi aineenvaihdunnassa, kuten selluloosa, pektiini ja kasvikumit sekä lisäksi hiilihydraatteihin kuulumaton ligniini. Kuidut ovat joko liukoisia eli geeliytyviä eli hyytelöä muodostavia, kuten hedelmien, marjojen ja palkokasvien kuitu, inuliini sekä kauran ja ohran kuidut ( kuten beetaglukaani ) tai liukenemattomia eli geeliytymättömiä, kuten selluloosa, hemiselluloosa ja ligniini, joita ovat mm. vehnän ja rukiin kuidut, leseet ja alkiot sekä pääosa sokerijuurikkaan kuidusta. Kuitu on elimistölle tarpeellista, sillä se edistää suoliston toimintaa kulkiessaan sen läpi ja antaa kylläisyyden tunnetta, hidastaa glukoosin imeytymistä verenkiertoon tasaten siten verensokeria sekä edistää LDL-kolesterolin poistumista elimistöstä ulosteen mukana. Kuitua saadaan viljatuotteista, etenkin täysjyväviljoista ( runsaasti rukiista ja erityisen runsaasti leseistä ), sekä marjoista, hedelmistä ja kasviksista, etenkin palkokasveista. Leivistä runsaskuituisiksi määritellään vähintään 6 g kuitua sadassa grammassa sisältävät leivät. Eräisiin elintarvikkeisiin lisätään kuitua, kuten joihinkin jogurtteihin ja mehuihin. Aikuisen päivittäinen kuidun tarve on 25 - 35 g. Eräitä kuituja, kuten kasvikumeja, käytetään elintarviketeollisuudessa myös valmistus- tai lisäaineina. Mämmi on peräisin katoliselta ajalta, jolloin se oli paastoajan ruokaa. Kaupallisesti sitä on valmistettu 1930-luvulta lähtien. Jack Daniel's Tislaamon perustajan Jack Danielin, 1846 - 1911, mukaan. Yhdysvaltalainen maissiviskimerkki. Aineksena 80 % maissia, lisäksi ruis- ja ohramallasta. Kehitetty joko vuonna 1846 tai 1850. Tuotetaan Tennesseen osavaltiossa.

Agnolotti Suorakaiteen tai puolikuun muotoiset tai pyöreät täytetyt pastatyynyt. Käytetään lähinnä uuniruokiin. Herajuusto Juusto, jonka raaka-aineena on hera. Ei varsinaisesti juusto vaan heran ja maidon ( tai kerman ) seos, juustonvalmistuksen sivutuote, josta on poistettu vettä keittämällä. Tällöin syntyy herajuuston ruskea väri. Maku yleensä makea. Sisältää melko vähän proteiineja ja runsaasti laktoosia. Herajuustoja mm. meesjuusto, Manouri, Mizithra ja ricotta. Leipä koostuu ensisijaisesti jauhoista ja nesteestä, minkä lisäksi mukana on usein suolaa sekä jotakin kohotusainetta ( hapatetta eli taikinanjuurta, hiivaa, ruokasoodaa, leivinjauhetta ). Esim. rieska, näkkileipä, chapati ja tortilla valmistetaan ilman kohotetta. Leipäjauho on yleisimmin vehnä- tai ruisjauho, mutta myös kaura-, ohra- ja maissijauhoa käytetään ( länsimaissa ). Pakastaminen on kaikista säilöntätavoista tehokkain, sillä säilöntäaineita ei tarvita ja säilymisaika on kohtalaisen pitkä, joskin vaihtelee tuotteen mukaan (esim. marjat ja hedelmät n. vuosi, rasvaton kala ja liha 8 - 12 kuukautta, ruokaleipä 6 - 12 kuukautta, rasvaiset elintarvikkeet ja ruoat n. 3 kuukautta, vihannekset n. 2 kuukautta). Jotkin tuotteet voivat saada sivumakua oltuaan pitkään pakastettuina (esim. leipä, maito, kerma, mansikat). Pakastamisen lisäetuna on, että vaikka pieneliöt eivät pakastettaessa tuhoudu, niiden kasvu ja leviäminen pysähtyvät. Pakastettavat ruoat on suljettava tiiviisti (muovi)-rasioihin tai erityisiin pakastepusseihin.

Kevytmaito 1 l UHT tokmanni

 1. Mazuelo Espanjalainen tumma viinirypälelajike Aragonin alueelta. Rypäleet ovat väriltään hyvin tummia, lähes mustia. Mazuelosta tehdyt viinit ovat tummia, tanniinisia ja hapokkaita. Lajiketta käytetään enimmäkseen sekoiteviineissä.
 2. Mausteyrttikimppu, ransk. bouquet garni Langalla sidottu nippu eri yrttejä hitaasti hautuvien ruokien ja esim. lihaliemen tai kastikkeen maustamiseen. Aineksina yleensä ainakin persilja, timjami ja laakerinlehti, usein valkosipuli, varsiselleri ym., Provencessa yleensä myös rosmariini. Lisätään sidottuna kimppuna tai sideharsonyytissä liemeen, keittoon tai kastikkeeseen ja poistetaan ruoan valmistuttua.
 3. Pai Paistos, englantilaista alkuperää. Matalassa, sileäreunaisessa vuoassa paistettu täytteellinen leivonnainen joka paistetaan taikinakannen alla tai ilman kantta. Piirakka, torttu.
 4. Sushi Japanilainen ruokalaji, suupalan kokoiset alkupalat, yleensä merilevään kiedottua keitettyä, hieman puuroutuvaa kylmää sushiriisiä, joka on maustettu sushietikalla, jossa myös sokeria ja suolaa, sekä raakaa (graavattua) kalaa (esim. siika, lohi, tonnikala), mausteena dippikastiketta tai esim. säilöttyä inkivääriä. Oikeaoppisesti sushin kanssa ei nautita wasabia, vaikka sitä usein tarjotaan länsimaissa. Juomana sushin kanssa nautitaan vihreää teetä tai sakea (jääkylmänä tai kuumana), joskus myös olutta tai viskiä.
 5. Aromivoi Esim. pihvien päällä tarjottava voi, joka on maustettu valkosipulilla, persiljalla, paprikalla tai muulla maustavalla aineella.
 6. Urheiluasujen valmistus kƤynnistyi 1970-luvulla veneily- ja moottoripyƶrƤasuilla. Lenkkeily- ja golf-mallistot tulivat markkinoille 1980-luvun puolivƤlissƤ. Heti tƤmƤn jƤlkeen seurasivat lasketteluvaatteet

Nougat (nugaa) Vaalea massa, jonka aineksina paahdettua sokeria ja rouhittuja, paahdettuja manteleita tai pähkinöitä ja hunajaa sekä valkuaisvaahtoa, pehmeämpää kuin mantelimassa. Toisinaan lisänä suklaata, kaakaota tai kaakaovoita, jolloin väriltään tummaa. Käytetään jäätelön (nugaajäätelö) ainesosana, kakkuihin ja jälkiruokiin koristeena sekä makeistuotteina (nugaamakeiset). Erityisesti Etelä-Ranskan erikoisuus, kuten tunnettu Montélimarin nugaa, joka sisältää vähintään 30 % pähkinää. Vastaavia tuotteita torrone, touron ja turrón. Lapsang Souchong Teen kauppalaji, männynsavussa avotulella kuivattu musta tee Fujianin maakunnasta Kiinasta, selvästi savun makuinen. Vastaavaa valmistetaan myös Intiassa ja Sri Lankassa. Ei sovellu maidon eikä sitruunan kera nautittavaksi. Pihlaja Pihlajanmarjoilla maustettu marmeladimakeinen, jota on valmistettu Suomessa vuodesta 1895, aluksi nimella Pihlajanmarja, vuodesta 1982 nykyisellä nimellä. Sushiriisi Sushiriisi on lyhyt- ja pyöreäjyväinen ja hieman epäsäännöllisen muotoinen, runsaasti tärkkelystä sisältävä lajike. Tärkkelyksen ansiosta keitetty riisi voidaan muotoilla niin tiiviiksi, että se kestää soijaan dippaamisen hajoamatta.

Sukaatti Sukaattisitruunan kandeerattuja vihreitä kuoria. Käytetään mausteena hedelmäkakuissa ja täytteissä. Melassin ja veden seoksen annetaan käydä, jonka jälkeen tislataan. Rommia käytetään tammitynnyreissä 1 - 30 vuotta: vaaleita rommeja yleensä 1 - 3 vuotta, tummia vähintään 3 vuotta, ns. regular-rommia puolesta vuodesta vuoteen. Valmistuspaikasta riippuen rommi on joko täyteläistä tai kevyempää. Väri, joka vaihtelee kullankeltaisesta tummanruskeaan (toisinaan lähes kirkkaitakin), saadaan aikaan lisäämällä paahdettua sokeria; eräissä laaduissa se johtuu osittain kypsyttämiseen käytetyistä tammitynnyreistä. Väri ei vaikuta makuun. Vaaleiden (kirkkaiden tai kullankeltaisten) rommien alkoholipitoisuus on yleensä 37,5 %, tummien 37,5 - 60 %. Rommit ovat useimmiten sekoituksia, eikä niillä ole standardoitua luokitusta. Sushi on kehittynyt vanhasta kalansäilöntämenetelmästä, ja alun perin sitä söivät Japanissa vain miehet, nykyisin myös naiset. Länsimaihinkin, mm. Suomeen, on syntynyt sushibaareja. Tummaa kidesokeria eli ruokokidesokeria, joka sisältää kivennäis- ja hivenaineita sekä aromiaineita, saadaan vain sokeriruo'osta valmistetusta raakasokerista. Sitä käytetään erityisesti leivonnaisiin. Sauce boucanier (ransk. 'merirosvokastike') Lihaliemeen (mieluiten vasikanlihaliemeen) tehty ruskea kastike, jossa salottisipulia, tuoretta inkivääriä, voita, vadelmaviinietikkaa, suolaa ja mustapippuria.

Yleisimpiä ruokamyrkytyksiä aiheuttavia mikrobeja

Antosyaanit Pigmenttejä, flavonoideja, kasvien väriaineryhmä, johon kuuluvat useimmat punaisten, sinipunaisten ja sinisten kasvinosien väriaineet. Tällaisia on mm. mustikassa, mustaherukassa, tummissa viinirypäleissä, tummissa luumuissa, munakoisossa ja variksenmarjassa. Termi antosyaanit tarkoittaa sekä itse väriaineita antosyanidiineja että niiden glykosideja, antosyaniineja. Tuhoavat sairauksia aiheuttavia ns. vapaita radikaaleja. Vesiliukoisia. Käytetään myös elintarvikeväreinä. Antosyaaneja on suomalaisista marjoista eniten variksenmarjassa ja mustikassa, melko paljon marja-aroniassa, juolukassa ja mustaherukassa, kohtalaisesti puolukassa, karpalossa, vadelmassa ja mansikassa, melko vähän lakassa. Dubonnet Ranskalaisen viinikauppiassuvun mukaan, ranskalainen väkevä viini. Valmistetaan rypälemehusta ja väkevästä alkoholista. Väriltään punaruskeaa tai vaaleaa, maku katkerahko mutta samalla makea, mausteena mm. kiinakuorta ja yrttejä. Alkoholipitoisuus 14,8 %. Tarjotaan aperitiivina väkeväviinilasista, jonka koristeena voi olla appelsiini- tai sitruunankuorta, usein mukana jäitä. Peruna on nykyisin perusruokaa ja tärkein Suomessa käytettävä kasvis, jota viljellään koko maassa ja syödään lähes päivittäin (n. 60 kg henkeä kohti vuodessa), yleensä aina kypsennettynä. Ravinnoksi käytetään maarönsyjen päihin syntyvät mukulat, perunat, joiden kuori on yleisimmin vaaleanruskea, joillakin lajikkeilla punainen tai sinipunainen, sisus yleisimmin valkoisesta keltaiseen, sinipunakuorisilla sinipunainen. Vihertynyt peruna sisältää myrkyllistä solaniinia eikä sitä pidä syödä. Myös perunan kaikki vihreät osat, toisin kuin mukula, ovat myrkyllisiä.

Fytaatti Fytaatti l. fytiinihappo = täysjyväviljavalmisteissa sekä palkoviljassa esiintyvä yhdiste, joka sitoo kaksiarvoisia ioneja (esim. kalsium, kupari, magnesium, sinkki) imeytymättömään muotoon ruoansulatuskanavassa. Täysjyväviljassa ja palkokasveissa olevat fytaatit muuttavat sinkin, kuparin, raudan ja kalsiumin imeytymättömään muotoon. Fytaatit hajoavat kuitenkin hapattamisen, idättämisen, liotuksen ja hiivakäymisen aikana, joten esimerkiksi leivänvalmistus parantaa kivennäisaineiden imeytymistä. Demi-Glace Paksu, voimakkaan makuinen kastike tai kastikepohja, joka on tehty kokoonkeitetystä perusliemestä ja viinistä. Tämän kastikkeen valmistamisessa on useita eri koulukuntia. Mielipiteet vaihtelevat siitä, miten tiivistettyä kastikkeen pitäisi olla tai jopa siitä onko demi-glace itsenäinen kastike vaiko vain pohja muille kastikkeille. Toiset kokit käyttävät liemenä tummaa lihalientä ja madeiraa, toiset vaaleaa lientä ja viiniä. Lopputuloksena on hyvin täyteläinen Espagnolen sukuinen ruskea kastike, joka on niin sakeaa, että se ei valahda lusikan pesän kuperalta puolelta. Maun viimeistelemiseksi kastikkeeseen lisätään usein hiukan lihamehustetta. Laktoosi Maitosokeri, nisäkkäiden maidon tärkein hiilihydraatti, jota ei esiinny muualla luonnossa, kemiallisesti galaktoosi- ja glukoosiyksiköistä muodostunut heikosti makea disakkaridi C12H22O11. Laktoosin osuus äidinmaidon koostumuksesta n. 7 %, lehmänmaidon 4,8 %. Imeytyäkseen elimistöön laktoosi on hajotettava monosakkarideiksi. Jos elimistö ei pysty tähän tarvittavan entsyymin, laktaasin, puuttuessa, kyseessä on laktoosi-intoleranssi; se ei kuitenkaan ole varsinainen sairaus.

Minttusuklaa-britakakku Makeat leivonnaiset Reseptit - K-Ruok

Tilli Raikkaan tuoksuinen, pehmeän aromaattinen yleismauste. Tilli käy mausteeksi kokonaan. Tilliä käytetään pääasiassa erilaisten kala- ja äyriäisruokien mausteena. Sopii kaali-, sipuli- ja muihin kasvisruokiin sekä muna- ja riisiruokiin sekä tuorejuustoihin. Käytetään koristeena kurkkusalaatteihin ja -säilykkeisiin sekä tuoresalaatteihin. Myös pataruoista tuttuun tillilihaan. Tilli sopii hyvin timjamin kumppaniksi uusien perunoiden kera. Niputtain myytävää lehtitilliä eli versoja lehtineen saa ympäri vuoden. Varsitilliä eli kruunutilliä saa vain loppukesällä ja alkusyksystä, jolloin kukkivia versoja kuluu rapujen keitinliemeen ja siemenasteelle ehtineitä versoja säilöntään. Kuivattuja tillinsiemeniä ei meillä toistaiseksi paljon käytetä, mutta niitäkin kannattaisi kokeilla paitsi etikkäsäilykkeisiin, myös kasvissalaatteihin ja hapankaaliruokiin. Villisika, villisianliha(Sus scrofa) Villisika eli metsäkarju (Sus scrofa) on sorkkaeläimiin kuuluva suurikokoinen sikalaji ja kesyn sian kantamuoto. Sen pääasiallista esiintymisaluetta on Euraasian lauhkea lehtimetsävyöhyke. Suomeen villisika on levinnyt Virosta ja Venäjältä 1900-luvun puolivälistä alkaen, mutta on yhä varsin harvalukuinen. Aikuinen villisika on väritykseltään talvella ruskeanmusta tai mustanharmaa ja kesällä vaaleanharmaa. Pienet porsaat ovat harmaankeltaisen, vaaleanruskean ja valkoisen kirjavia. Villisikanaaras eli emakko painaa noin 100 kg, ja suotuisalla alueella elävä aikuinen uros eli karju voi painaa Euroopassa 300 kg ja Aasian länsiosissa jopa noin 400 kg. Suomessa elävät yksilöt painavat kuitenkin enintään 230 kg, ja Ruotsissa ne saavuttavat harvoin edes 200 kg:n painoa. Villisian säkäkorkeus on 70 - 110 cm, ja pituutta eläimen vartalolla voi olla 185 senttimetriä. Häntä on 17–26 cm, joskus jopa 40 cm mittainen. Karjuilla on suuret ja voimakkaat kulmahampaat. Emakolla on kuusi paria nisiä. Vinho verde Vinho verde on viinityyppi, jota tuotetaan luoteis Portugalissa useista eri rypäleistä. Vinho verde eli vihreä tai nuori viini on parhaimmillaan, kun se nautitaan vuoden sisällä pullotuksesta. Tunnetuimmat vinho verdet ovat valkoviinejä, mutta siitä tehdään myös puna-, rosee- ja jopa kuohuviinejä. Vinho verdet sopivat nautittavaksi esim. salaattien, kalan ja äyriäisten kanssa.

Menu kevytmaito 1l pidempƤƤn sƤilyvƤ ā€” HoReCa-tukku Kespr

Ukama (peruna) Ukama on pitkänsoikea, keltamaltoinen peruna, joka sopii keittoihin, salaatteihin ja laatikoihin. Słuchaj muzyki z biblioteki Kevytmaito0 (21 058 odtworzonych scrobbli). ZaÅ‚Ć³Å¼ swĆ³j własny profil muzyczny w Last.fm, największej światowej społecznej platformie muzycznej Luonnon pektiini häviää pakastettaessa, joten pakastemarjoista keitettävään hyytelöön sitä on lisättävä. Samoin hedelmän ja marjan ylikypsyessä pektiinin määrä vähenee. Säilöntään käytettävään hillosokeriin on lisätty pektiiniä. Pektiini on haitaton lisäaine, jonka E-koodi on E 440. Adelost Ruotsalainen lehmänmaidosta valmistettu sinihomejuusto. Muoto lieriö, paino 2 1/2 kg. Luonnonkuori vaalea, pinnalla hometomua. Sisus kostea, kermainen, siniharmaajuovikas. Täysrasvainen (rasvaa 50 %). Kypsytetään 2 - 3 kuukautta. Sopii juustotarjottimelle.

Kevytmaito sittenkin huonompi valinta kuin tƤysmaito? - YouTub

 1. vastakohta. Viinin bouquet syntyy pullossa, kun alkoholi ja hedelmähapot hapettuvat viinin kypsyessä.
 2. Ruishiutaleet Esikypsennetyt, litistetyt hiutaleet, jotka valmistetaan täysjyvistä. Väri ruskeanharmaa. Käytetään ruispuuroon ja mysliin, ja sopivat myös leipiin ja leivonnaisiin jauhojen ohella.
 3. Guéranden suola Ranskassa Guérandessa perinteisesti valmistettu merisuola. Sisältää runsaasti magnesiumkloridia ja tuntuu sen takia kostealta. Värinsä takia myydään joskus nimellä "harmaa suola".
 4. Hovijälkiruoka Perinteinen jälkiruoka, jossa maljaan tai esim. kakkuvadille kerroksittain pyramidin muotoon aseteltuja mantelimarenkipikkuleipiä (tai marenkeja ja pikkuleipiä) sekä sokeroitua kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä ja päällä suklaakastiketta (ja tomusokeria, mausteena joskus konjakkia) ja paahdettuja mantelilastuja. Lisänä voi olla myös hedelmäviipaleita tai -lohkoja tai hilloa. Mukaeltu vacherinista, joka oli mm. Ranskan kuningattaren Maria Antoinetten lempijälkiruoka. Tästä nimi hovijälkiruoka.
 5. Waldorfinsalaatti Englanniksi Waldorf salad, New Yorkissa sijaitsevan Waldorf Astoria-hotellin mukaan Saksassa Heidelbergin lähellä sijaitsevan Waldorfin kylän mukaan, josta hotellin rakennuttaja John Jacob Astor, 1763 - 1848, oli kotoisin. Salaatti, jossa omenakuutioita, lehtisalaattia, lehtiselleriä ja saksanpähkinöitä, kastikkeena majoneesin sekä kuohukerman ja sitruunamehun seos. Suomalaisessa muunnelmassa käytetään joskus juuriselleriä.
 6. Keltainen papuseos, Crushed yellow bean sauce Keltainen papusose ei ole kovin tunnettu (tahi käytetty) länsimaissa mutta kylläkin esim. kiinalaisessa keittiössä. Lyhkäisyydessään se on fermentoitua eli käymisteitse valmistettua soijapapupastaa. Sisältää mm. soijapapua, vettä, suolaa, vehnää, sokeria. Löytyy hyvinvarustetuista itämaisista elintarvikeliikkeistä.

Katso video - pohjaanpalamaton - Ajankohtaista - Ilta-Sanoma

Soijamaito Liotetuista, jauhetuista ja kiehautetuista soijapavuista siivilöity maitomainen neste. Saatavissa maustamattomana ja maustettuna (usein makea), joskus lisätty kalsiumia ja vitamiineja. Muistuttaa monessa suhteessa lehmanmaitoa, mutta poikkeaa siitä maultaan, jonka vuoksi käsitellään lisäämällä muita makuja. Käytetään tavallisen maidon tapaan juomana ja juomiin, kastikkeisiin, vanukkaisiin, jogurtteihin, pirtelöihin, jäätelöön, jälkiruokakastikkeisiin ja leivonnaisiin sekä myös kahvin ja teen kanssa. Sisältää proteiinia suunnilleen saman verran ja rasvaa (tyydyttymätöntä) vähemmän (1 1/2 %) kuin lehmänmaito ja on kolesteroliton, laktoositon ja gluteeniton. Soijamaitotuotteet säilyvät avaamattomina yleensä hyvin huoneenlämmössäkin. Soijamaidosta tehdään soijakermaa. Entrecōte, välikyljys Välikyljys naudan ulkofileestä, kypsennetään yleensä viipaleina paistaen tai grillaten. Poori, puri (leipä) Intialainen kohottamaton leipä, jonka valmistukseen käytetään vaihtelevasti eri jauhoja, öljyä tai ghiitä sekä lämmintä vettä. Leivät kaulitaan pyöreiksi, litteiksi levyiksi ja paistetaan erityisessä pannussa hyvin kuumassa öljyssä tai upporasvassa ghiissä, jolloin ne pullistuvat. Voidaan myös täyttää vihanneksilla ja mausteilla ennen paistamista. Lukuisia muunnoksia.

Maidot Valio Juustoisen valkokastikkeen valmistus

Keittosanasto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opa

Laadukas suklaa on kiiltävä, lohkeaa tasaisesti, siinä ei ole ilmakuplia ja se sisältää runsaasti kaakaovoita ( parhaat suklaat vähintään 35 % ), vaatimattomammat laadut sen ohella muita kasvirasvoja ( korkeintaan 5 % ). Eläinrasva saa olla peräisin vain maidosta tai maitotuotteista. Kiillottaa Lisätä kastikkeeseen tai keittoon voita juuri ennen tarjoilua, jolloin saadaan aikaan kaunis kiilto. Tempeh Soijapavuista käymisen avulla saatu juustomainen, hieman kumimainen, kokkareinen tuote, joka nautitaan kypsennettynä. Maku hiukan pähkinäinen. Käytetään keitoissa, muhennoksissa, salaateissa, paistettuna ja marinoituna samaan tapaan kuin tofua. Suosittua erityisesti Indonesiassa, eritoten Javalla, mutta myös muualla Kaakkois-Aasiassa sekä nykyisin myös länsimaissa etenkin vegaanien keskuudessa. Sisältää runsaasti B12-vitamiinia. Hampunsiemenet Öljyhampun siemen on erittäin ravintorikas: se sisältää laajan kirjon kerta- ja monityydyttymättömiä rasvahappoja sekä laadukasta proteiinia. Hampunsiemen on kasvikunnan täydellisin proteiininlähde, sillä se sisältää kaikki välttämättömät aminohapot, joita ihmisen elimistö ei pysty valmistamaan vaan jotka täytyy saada ruoasta. Hampunsiemeniä voi syödä sellaisenaan tai lisätä melkeinpä mihin tahansa ruokaan.

Video: Kevytmaito sittenkin huonompi valinta kuin tƤysmaito

Video: Viinin valmistus rypƤleistƤ EttevƵtte otsin

Silver warehou Tämän lämpimien vesien kalan liha on kiinteää, kellertävän vaaleanpunaista ja miedonmakuista, ja se myydään yleensä fileinä. Nahka on syytä poistaa ennen kypsennystä. Paista pannulla tai uunissa, valmista padassa, kypsennä höyryssä tai grillaa. Puhdistettu vesi Vettä, joka on prosessoitu joko käänteisellä osmoosilla tai deionisoimalla kaiken liuenneen kiinteän aineksen poistamiseksi. Vesikrassi Vesikrassin pikantti ja raikas maku on monen mieleen. Tämä sukulaistaan maustekrassia huomattavasti miedomman maun omaava yrtti onkin niin Englannissa, Saksassa kuin Välimeren alueella hyvin suosittu. Sekä vesikrassin varsi, että pienet vihreät lehdet ovat molemmat syötäviä. Vesikrassi sopiikin erinomaisesti liha- ja vihannesruokiin sekä tietysti salaatteihin sellaisenaan. Taimen Lohikaloihin kuuluva arvokas kala (Salmospp.) Euroopassa, Aasiassa Mustanmeren ja Kaspianmeren seuduilla, istutettuna Yhdysvalloissa ja Kanadan eteläosissa sekä Uudessa-Seelannissa. Suomessa joko meritaimen ( nousee kutemaan jokiin ), järvitaimen ( suurimmissa järvissä ) tai purotaimen eli tammukka ( etenkin Lapin joissa ), kaikki samaa lajia (Salmo trutta). Tyypillinen pituus 50 cm ja paino 6 kg. Pekoni myydään ohuina viipaleina, jotka paistetaan pannulla miedolla lämmöllä ja tarjotaan osana perinteistä brittiläistä ja kanadalaista aamiaista ns. bacon and eggs. Käytetään myös salaatteihin, munakkaisiin, piirakoihin ja täytteisiin, paksuja viipaleita tai paloja myös paistina tai keitettynä. Nahattomilla, raidallisilla pekoniviipaleilla vuorataan vuokia tai ne täytetään kääryleiksi ja kypsennetään esim. alkupaloiksi. Italialainen pancetta ja saksalainen Speck ovat vastaavia tuotteita.

Hiilloke ( kompotti ) Sokeriliemessä olevia kokonaisia tai suurehkoina paloina olevia keitettyjä tai keittämättömiä hedelmiä tai marjoja. Galaktosemiasta kärsivällä galaktoosin hajoaminen ei onnistu, minkä seurauksena galaktoosia kertyy vereen, kudoksiin ja virtsaan. Galaktoosin saanti voi galaktosemiasta kärsivillä johtaa hengenvaarallisiin oireisiin. Jäniksen paloittelu Paloittele jänis kanan tapaan. Leikkaa takajalat irti ruhosta lantion kohdalta. Paloittele jalat nivelten kohdalta. Irrota etujalat ja paloittele kahteen osaan. Viipaloi ruho selkärangan poikki nikamien välistä 4 - 6 osaan tai jätä satula kokonaiseksi halutessasi. Jos jänis on kovin verinen, sitä voi liottaa vedessä ennen paloittelua muutaman tunnin välillä vettä vaihtaen. Myös vanhaa metsäjänistä voi maun miedontamiseksi liottaa jonkin aikaa vedessä tai maidossa. Sekä metsäjäniksen että rusakon kypsennystavaksi sopii parhaiten padassa hauduttaminen. Nuori rusakko saattaa kypsyä tunnissa, vanha metsäjänis vaatii jopa 3 - 4 tunnin kypsennyksen. Arrowjuurijauho Arrowjuuri on trooppinen kasvi ja sen juuresta valmistetaan tärkkelyspitoista arrowjuurijauhoa. Käytetään pikkuleivissä ja vanukkaissa sekä kirkkaiden kastikkeiden ja keittojen suurustamiseen. Jauhe sekoitetaan pieneen määrään vettä ja lisätään hyvin sekoittaen kuumaan ruokaan. Sopii moniin erityisruokavalioihin. Annostus: keitot 1 rkl/l, kastikkeet 1,5-3 rkl/l.

Suomalainen maito - Arl

Loiren laakso Viininviljelyalue Länsi-Ranskassa Loirejoen kahta puolen Keskiylängöltä Biskajanlahdelle. Tuottaa lähinnä valkoviinejä (yli puolet tuotannosta) sekä punaviinejä (neljännes), hieman rosee- ja kuohuviinejä. Yleisimmät vaaleat rypälelajikkeet Sauvignon Blanc, Chenin Blanc ja Melon de Bourgogne; viimeksi mainitusta valmistetaan valkoviini Muscadet. Tummat lajikkeet Cabernet Franc, Gamay ja Pinot Noir. Computer-aided manufacturing (CAM) also known as Computer-aided Modeling or Computer-aided Machining is the use of software to control machine tools and related ones in the manufacturing of work pieces Myytävät makkarat voivat olla raakoja, keitettyjä, haudutettuja tai savustettuja. Ryhmiä valmistustavan mukaan, kestomakkarat (eli kylmäsavustetut makkarat), raakamakkarat ja keittomakkarat, käyttötavan mukaan, leikkelemakkarat ja ruokamakkarat, lisäksi verimakkara. Leikkele- ja ruokamakkarat ovat A-luokan makkaroita, kun niiden lihapitoisuus on vähintään 63 paino-% ja ne täyttävät eräitä muita vaatimuksia. Aiemmasta nimityksestä B-luokka on luovuttu koska laatu ilmenee tuoteselostuksesta.

Kinuski-pullavanukas | JƤlkiruoat | Reseptit ā€“ K-Ruoka

Gruyčre sopii juustotarjottimelle, voileivälle ja ruoanlaittoon, mm. raastettavaksi ja sulatettavaksi (ei veny). Käytetään mm. fondyyhyn, gratiineihin, kohokkaisiin, pizzaan ja croque-monsieur'hön. Dekantoida Erottaa neste sakasta kaatamalla se toiseen astiaan, esim. kaataa viini varovasti pullosta karahviin.

Sushin valmistus MeillƤ koton

kevytmaito - Wiktionar

Raesokeri Valkoisesta palasokerista murskaamalla saatava isorakeinen sokeri, jonka raekoko on 2 - 4 mm. Käytetään etenkin leivonnaisten koristeluun. Saatavissa myös värjättynä (väriraesokeri). Pieni venussimpukka (Tyynimeri) Tämän pienen kaksikuorisen simpukan kuori on hyvin kova. Liha on herkullista, joskin usein hyvin hiekkaista. Simpukat myydään kuorineen, ja niitä keitetään, kunnes ne avautuvat. Käytä pastakastikkeissa tai suurustetuissa kala- tai äyriäiskeitoissa ( chowdereissa ). Saaristolaisleipä Perinteinen Ahvenanmaalla, lounaissaristossa ja Merenkurkun alueella valmistettu hapanimelä ruislimppu, joka tunnetaan myös Tukholman ja Viron saaristoissa. Ahvenanmaalla nimityksenä myös mustaleipä, ruots. svartbröd. Aineksina ruisjauho ja/ tai graham- tai hiivaleipäjauho, vehnä- tai kauraleseet, mallasjauho (tai mämmi- tai kaljamaltaat), (kirnu)piimä tai vesi, tumma siirappi, fariinisokeri, (jauhettu pomeranssinkuori), suola ja hiiva. Voidellaan paistamisen aikana ja uudelleen paistamisen jälkeen seoksella, jossa on puolet siirappia ja puolet kahvia tai vettä. Pidetään sen jälkeen vielä miedossa lämmössä (125 - 150 °C) jopa kolmisen tuntia ja jätetään uuniin ilman lämpöä yön yli. Eri muunnoksia. Säilyy hyvin. Arrakki Rommintapainen tislattu alkoholijuoma, joka valmistetaan riisistä, sokeriruo'osta tai palmumehusta. Käytetään lähinnä punssien, leivonnaisten ja makeisten mausteena. Oliiviöljyn väri vaihtelee tummanvihreästä vaaleankeltaiseen, mutta se ei vaikuta laatuun eikä makuun. Värin vaihtelu liittyy eri oliivilajeihin, erilaisiin valmistusmenetelmiin ja öljyn puristuksen eri vaiheisiin. Maku, joka on omintakeinen, vaihtelee muutoin kevyestä voimakkaaseen.

Video: Valion maitopurkkimuotia vm

Lampaankääpä Ruoka- ja kauppasieni (Albatrellus ovinus). Kasvaa kuusten läheisyydessä. Lakki epämääräisen pyöreähkö, poimuileva, pinnaltaan lohkeileva, kermanvalkoinen, vanhemmiten harmahtava tai ruskehtava ( jolloin ei enää kelpaa syötäväksi ), alapuolella valkoinen pillistö, joka ei irtoa tattien tapaan ja joka voidaan syödä. Jalka valkoinen, muhkurainen, matala. Malto kiinteä, valkoinen, vanhemmiten kellertävä, ja muuttuu kuumennettaessa keltaiseksi. Luokitus hyvä tai syötävä, ei kuitenkaan kovin yleisesti käytetty, mutta suosio kasvussa. Maku mieto, hieman maksainen. Lampaankääpä sopii muhennoksiin, keittoihin, patoihin ja piirakoihin ja voidaan paistaa "pihviksi" munan ja korppujauhojen seoksella kuorrutettuna kokonaisena tai isona paloina. Sopii kiehautettuna myös lihamurekkeen sekaan ( muuttuu jauhettaessa harmaaksi lihamyllystä irtoavan raudan vuoksi ). Voidaan kuivata, pakastaa, suolata tai säilöä etikkaan. Ruotsissa lampaankäävällä, joka on värjätty tummaksi rautalaktaatilla, korvataan lihateollisuudessa tryffeli lihamurekkeissa. Nigiri Esim. kalalla päällystetty riisipallo tai -tanko, joka on maustettu wasabilla ja riisietikalla, joskus ympärillä on myös norinauha. Satsuma Satsuma, mandariinin ja klementiinin välimuoto, on useimmiten siemenetön, mehukas, hapottomana hiukan mauton, kypsänäkin joskus vihertävä, yleensä oranssinkeltainen. Härkäsimppu Härkäsimppu elää Suomenkin rannikolla. Sen liha on maukasta ja hyvää kalaliemen raaka-ainetta. Mäti on väriltään vihertävää tai keltaista, ja sitä voi ja kannattaa syödä. Punavalkohomejuusto Juustotyyppi, joka muistuttaa valkohomejuustoa. Tunnettuja mm. Époisses de Bourgogne, Livarot, Maroilles, Munster, Pont L'Évźque.

Köyhät ritarit Kansainvälinen, yksinkertainen valkeasta leivästä valmistettu jälkiruoka. Leipäviipale kastetaan enemmän tai vähemmän maustettuun ohukaistaikinaan tai maitoon ja paistetaan voissa. Clotted cream voidaan valmistaa myös double creamista, jota kuumennetaan noin puoli tuntia, kunnes se sakenee ja pinnalle muodostuu keltainen kelmu, jäähdytetään, kelmu poistetaan ja saostunut osa otetaan talteen (pohjalle kerääntynyt neste heitetään pois). Hertha (peruna) Hertha on sileäkuorinen, kellertävä lievästi jauhoinen talviperuna, joka sopii hyvin yleiskäyttöön. Maku on suhteellisen voimakas. Kvitteni (ei omena) oli mahdollisesti antiikin kreikkalaisten "kultainen omena", jonka Paris ojensi Afroditelle. Müller-Thurgau (Rivaner) viinirypälelajike Müller-Thurgau on nykyisin Saksan eniten viljelty rypäle. Sen toinen nimi on Rivaner. Müller-Thurgau on kahden rypälelajikkeen risteytys, todennäköisesti Rieslingin ja Silvanerin. Sen kehitti Saksassa, Geisenheimin tutkimuslaitoksessa Sveitsin Thurgaun kantonista kotoisin oleva professori H. Müller. Rypäle kypsyy aikaisin, usein jo syyskuussa. Viinin luonne: täyteläisen pehmeä, huomattavasti vähemmän hapokas kuin Riesling; kevyt muskat-rypäleen tuoksu ja hieman kitkerä jälkimaku.

PitkƤmunan valmistus

Palsternakka Sarjakukkaisiin kuuluva juures (Pastinaca sativa), joka kasvaa luonnonvaraisenakin lauhkealla vyöhykkeellä eri puolilla maapalloa, myös Suomessa. Juuri muistuttaa muodoltaan hyvin paksua porkkanaa, joskus pyöreähkö, väri vaaleankellervä, sisus valkoinen, tuoksu melko voimakas (johtuu eteerisistä öljyistä), maku mieto, makeahko, sillä juuri on melko sokeripitoinen; makeutuu kylmässä säässä ja kypsennettynä. Korjataan myöhään syksyllä, joskus vasta keväällä. Sauce diplomate (ransk. 'diplomaattikastike') Kalan kastike, jossa hummeria, hummerivoita ja tryffeleitä. Warg, Christina (Cajsa), 1703 - 1769 Tunnettu ruokaohjeiden keräilijä, ohjeiden laatija ja keittokirjojen tekijä. Metvursti, meetvursti Alkuaan saksalainen savustettu, vahvasti maustettu kestomakkaroihin kuuluva silavamakkara, joka valmistetaan hienoksi jauhetusta naudan- ja sianlihasta ja kylmäsavustetaan 25~:ssa 1 - 2 viikkoa. Metvurstit voivat sisältää rasvaa jopa n. 40 % ja suolaa jopa 3,9 % (kevytmetvurstit vähemmän). Useita tyyppejä, mm. lyypekkiläinen, venäläinen, tanskalainen ja kotimainen metvursti. Käytetään yleensä hyvin ohueksi viipaloituna alkupalana, voileipien päällä tai pizzantäytteenä. Säilyy hyvin.

Š„эштŠµŠ³ #kevytmaito Š² Š¢Š²ŠøттŠµŃ€Š

Kvinoan valmistus - kƤsittele oikein ennen keittƤmistƤ - Kotiliesi

Jälkiruokakeitto Marjoista (esim. mustikkakeitto, karviaiskeitto, ruusunmarjakeitto, vadelmakeitto), hedelmistä (esim. sekahedelmäkeitto), raparperista tai kurpitsasta sekä vedestä ja sokerista valmistettu keitto, joka sakeutetaan esim. perunajauhoilla tai arrowjuurijauhoilla. Myös mehukeitto kuuluu näihin keittoihin. Marabel (peruna) Marabel on keskiaikainen, erittäin satoisa ja hyvänmakuinen lajike. Keittotyypiltään Marabel on kiinteämaltoinen yleisperuna. Mallon rakenne on irtonainen, jonka vuoksi Marabel soveltuu erinomaisesti myös muusiperunaksi. Mallon väri on keltainen. Mukulat ovat soikeita, sileäkuorisia ja helposti pestäviä. Lajikkeen tyypillinen tärkkelyspitoisuus on noin 14 %. Noisetti, paistike, selys Pieni luuton kyljys tai pieni vasikan-, lampaan- tai porsaanfileeviipale, joka usein kääritään ohueen rasvasuikaleeseen ja sidotaan narulla. Nimi tulee ranskan hasselpähkinää tarkoittavasta sanasta, ja sitä käytetään myös kuvaamaan pähkinänruskeaa voita - beurre noisette.

kevytmaito2011 on eBa

Riistan valmistus ja kƤsittely, sekƤ tyhjiƶpakkaamine

Pikkupääkampela Pullea kampela, jonka kermainen liha on kiinteää. Pikkupääkampela on maultaan ja koostumukseltaan samanlainen kuin kielikampela, vaikka ei olekaan sen sukua. Pikkupääkampela on näistä kahdesta kalasta halvempaa. Saatavissa kokonaisena tai fileinä, ja parasta valmistettuna hyvin yksinkertaisesti. Ruokaperuna on elintarvikkeena tai sellaisen valmistukseen käytettävää perunaa. Varhaisperuna on aikaisin maasta keskenkasvuisena nostettava ruokaperuna. Laatuluokat Suomessa erikoisluokka eli ekstra (saatavissa vähän) ja I luokka, lisäksi II luokka, joka täyttää vähimmäisvaatimukset. Sarsaparilla Virvoitusjuoma, jota valmistetaan väliamerikkalaisen liljakasvin sarsaparillan (Smilax regelii) tai muiden saman suvun kasvien juurakosta. Pičce de résistance (ransk. 'rautaisannos') Aterian pääruokalaji tai yleensä tukeva, hyvin nälkää pitävä ruokalaji tai annos. Alunperin termillä viitattiin määrään, nykyään useammin laatuun. Tavalliseen suodatinkahviin verrattuna mokkapannulla saatu kahvi on vahvempaa ja kofeiinipitoisempaa, koska sillä saavutetaan paineen takia korkeampi lämpötila kuin kahvinkeittimellä. Paine on kuitenkin pienempi kuin espressokeittimillä saavutettava paine, joten kahvi poikkeaa "oikeasta" espressosta. Pannuja on olemassa useita eri kokoja, yhdestä kupista (3cl) kahdeksaantoista.

Suklaa-banaanivanukas | JƤlkiruoat | Reseptit ā€“ K-Ruoka

MAITOKOLMIO KEVYTMAITO 1L Minimani Verkkokaupp

Munan kuori on väriltään valkoisesta ruskeaan kanarodun mukaan, eikä väri vaikuta makuun tai ravintoarvoon. Myöskään keltuaisen tummuusasteella ei ole merkitystä. Kuori päästää lävitseen ilmaa, vettä ja hajuja. Keltuaisen osuus painosta n. 30 % ja kuoren osuus n. 12 %. Orange pekoe Lyhenne OP, intialainen ja srilankalainen korkealaatuinen musta teelaatu, johon käytetään vain silmuja ja pieniä lehtiä. Paras laatu flowery orange pekoe, lyhenne FOP, jossa vain puhkeamattomia lehtisilmuja. Murskattuna broken orange pekoe, lyhenne BOP. Pedro Ximénez (PX) Erittäin makeiden sherryjen valmistukseen käytettävä vaalea viinirypälelajike; myös tästä rypäleestä valmistettu makea viini, mįlagaa. Viljellään Espanjan lisäksi mm. Australiassa ja Argentiinassa. Salaki Salaki on palmunsukuinen kasvi. Kova, punaruskea kuori on kiiltävä ja suomuinen. Ennen syöntiä hedelmä kuoritaan ja siemenet poistetaan. Salaki sopii syötäväksi sellaisenaan tai käytettäväksi hedelmäsalaatteihin ja jälkiruokiin.

Lysiini Lysiini on yksi luonnon 20 yleisimmästä aminohaposta. Se on välttämätön aminohappo. Elintarvikkeissa lysiiniä on esimerkiksi tattarissa, pavuissa ja linsseissä. Lipstikka (liperi) Lipstikka (Levisticum officinale tunnetaan myös nimellä liperi. Se on vahvavartinen lehtiselleriltä tuoksuva yrtti, jonka kotimaana pidetään muinaista Persiaa, nykyistä Irania. Maku muistuttaa selleriä ja purjoa. Se sopii yhteen monien muiden yrttien kanssa, ja siksi sitä käytetäänkin paljon maustesekoituksissa. Etelä-Euroopassa lipstikka kasvaa luonnonvaraisena. Suomessa lipstikkaa on viljelty maan pohjoisosia myöten, ja sitä löytää villiintyneenä aina Oulun korkeudelta saakka. Lipstikan sanotaan parantavan ruokahalua, poistavan turvotusta sekä vähentävän vatsavaivoja ja yskää. Lipstikka on lihaliemikuutioiden alkuperäinen mauste. Se lisätään ruokaan jo kypsentämisen alkuvaiheessa korvaamaan liemikuutio keitoissa, pataruoissa ja kastikkeissa. Lipstikkaa voi laittaa myös muhennoksiin sekä riisi- ja makaroniruokiin. Lipstikkaa kannattaa kokeilla keitetyn kalan ja lihan päällä sekä näiden lisukkeissa ja pasteijoissa. Se antaa aromia kurkkusäilykkeisiin. Kasvisruoissa lipstikka sopii lantun, kaalien, kurpitsan ja perunan mausteeksi sekä juustoihin ja leipiin. Myös salaatinkastikkeet saavat lipstikasta makua. Jälkiruokiinkiin sitä voi laittaa. Silputtua lipstikkaa kannattaa sekoittaa etenkin vaniljajäätelön kanssa. Hienoksi pilkotut lehdet antavat pippurimaisen, selleriä muistuttavan maun salaatteihin, keittoihin ja liharuokiin. Lipstikan lehdet ja varsinkin juuri sopivat alkoholijuomien maustamiseen. Juurta on ennen käytetty jauhettuna pippurin asemesta. Lehtiruoteja on käytetty valkaistuna lehtisellerin tapaan. Natriumbentsoaatti Natriumbentsoaatti on yleinen säilöntäaine, jota käytetään sekä kotona että elintarviketeollisuudessa. Se tappaa suuren osan hiivoista, bakteereista ja sienistä, mutta on toimivin happamissa olosuhteissa (pH <3.6), jonka vuoksi sitä käytetään mm. hilloissa ja mehuissa. Natriumbentsoaatti on happamuudeltaan neutraalia. Useissa säilöntäohjeissa mainittava natriumbentsoaatti löytyy elintarviketeollisuuden tuotteissa elintarvikelisäainekoodin E 211 takaa. Useat marjat ja hedelmät sisältävät luonnostaan natriumbentsoaattia. Jo aikoinaan huomattiin, että eniten bentsoehappoa sisältävät marjat (puolukka, lakka, karpalo) säilyvät pitkään viileässä sellaisenaan. Cookie Yleisnimitys amerikkalaiselle yleensä isohkolle pikkuleivälle, jossa usein esim. pähkinämurskaa tai suklaapaloja.

Kevytmaito kallistui yƶssƤ jopa 30 senttiƤ - Keskisuomalaine

Étouffade, estouffade Hauduttamalla valmistettu höystö, jossa lihaa, sipulia, valkosipulia, viiniä, kuutioitua tomaattia ja lihalientä. Japanilainen soija Japanilainen soijakastike valmistetaan soijapapuhiutaleista, paahdetusta vehnästä, hiivasta ja suolasta. Valmistusprosessi vie puolesta vuodesta kahteen vuotta. Lopuksi seos siivilöidään, pastöroidaan ja pullotetaan. Soijakastikkeen maku paranee kastikkeen vanhetessa. Monet myynnissä olevat "soijakastikkeet" ovat usein kuitenkin synteettisesti valmistettuja. Japanilainen soijakastike antaa sushille sopivan suolan maun ja sulauttaa hyvin yhteen kaikki sushin tuomat maut.

Keltainen kasvissose | LisƤkkeet | Reseptit ā€“ K-RuokaKurpitsansiemennƤkkƤrit | Valio

Alkoholikäyminen Sokerin hajoaminen alkoholiksi (etanoliksi) ja hiilidioksidiksi hiivojen (Saccharomyces) ansiosta. Käytetään hyväksi valmistettaessa olutta ja viiniä. Etanolipitoisuus nousee korkeintaan 15 %:iin, sillä hiiva ei elä sitä väkevämmässä alkoholiliuoksessa. Tätä väkevämmät alkoholijuomat valmistetaan liuoksesta tislaamalla. Jalohomeisista rypäleistä valmistetun viinin alkoholipitoisuus voisi nousta jopa 25 %:iin, mutta koska käyminen loppuu 15 %:n alkoholipitoisuudessa, sokeri jää viiniiin, josta tulee makeaa jälkiruokaviiniä. Vaniljatanko Vaniljatanko tarkoittaa vanilja-nimisen loisköynnöskasvin kuivattua ja lievästi fermentoitua (= käymisen avulla käsiteltyä) lituhedelmää. Aidon vaniljan käyttöä on vähentänyt vanilliinisokeri, joka on synteettisesti valmistetulla vanilliinilla maustetta sokeria. Molemmat sopivat leivonnaisten, jälkiruokien, jälkiruokakastikkeiden maustajiksi. Sinihappo Sinihappo (HCN) – myös vetysyanidi, syaanivety, syaanivetyhappo, formonitriili – on hengityksen lamauttava nopeasti vaikuttava myrkky. Suurina annoksina aiheuttaa välittömän kuoleman ihmiselle ja muille eläville. Muffini (muffinsi) Pehmeä annosleivonnainen, joka toisinaan maustetaan rusinoilla ja paistetaan paperisissa annosvuoissa tai erityisessä muffinivuoassa. Englantilainen leivinjauheleivonnainen, joka syödään paahdettuna voin kera. ..naamiot, kissa, kettu, korppi, pƶllƶt, kesƤteatterit, suunnittelu, sadut, Savonlinna, Teknologisen suunnitteluprosessin malli, naamioiden suunnittelu ja valmistus, kesƤteatteri, Pinokkio..

Refresh Ruoka-aine ( varsinkin vihreät vihannekset ) kastetaan jääveteen ryöppäyksen jälkeen, niin että kypsyminen keskeytyy ja väri säilyy. Sinapinsiemenöljy Sinapinsiemenistä puristettu öljy, jota käytetään margariiniteollisuudessa ( ja saippuoihin ). Sinapin maku ei tunnu. Sisältää suunnilleen saman määrän kerta- ja monityydyttymättömiä rasvahappoja, runsaasti mm. omega-3-rasvahappoa ja jonkin verran omega-6-rasvahappoa.

Lohikeitto ja ruisleipƤkrutongit | Keitot | YhteishyvƤ

Omenaviinietikka Omenaviinistä tai -siideristä etikkahappokäymisen avulla valmistettu etikka, joka on väkiviina-, viini- ja mallasetikoita miedompaa, väriltään keltaista. Sopii kastikkeisiin, kala- ja äyriäisruokiin, salaatteihin ja drinkkeihin, marinointiin, hedelmä- ja marjasäilykkeisiin, sekä hyvin myös hapanimelään maustamiseen. Hunaja-omenaviinietikka, joka sisältää hunajaa, on edellistä pehmeämmän makuista ja melko makeaa. Se sopii salaatteihin ja esim. herkkusienten marinoimiseen. Sangria Alkuaan espanjalainen juomasekoitus, booli. Useimmiten punaviinipohjainen, joskus valkoviinipohjainen. Lisänä hiilihappoista kivennäisvettä tai soodavettä (tai sitruunalimonadia), sokeria, viipaloituja sitrushedelmiä (yleisimmin appelsiinia ja sitruunaa), joskus muutama puolitettu persikka tai omenalohkoja sekä sherryä, konjakkia tai brandyä (tai Grand Marnier'ta tai Cointreauta). Annetaan vetäytyä useita tunteja ennen tarjoilua. Tarjotaan jäiden kera. Myydään myös valmiina sekoituksena. Myös alkoholittomia oluita valmistetaan (alkoholia 0 - 0,5 %). Niiden valmistusprosessi on samanlainen kuin oluen yleensä, ja alkoholi poistetaan valmiista oluesta tislaamalla, jäädyttämällä tai osmoosin avulla taikka antamalla vierteen käydä niin, että alkoholia muodostuu vähän, sekä nykyisin myös ns. immomenetelmällä eli tekemällä hiivasoluista immobiileja eli liikkumattomia. Mansikkalumi Jälkiruoka, jossa siivilän läpi soseeksi puserrettuja tuoreita mansikoita, sokeria ja kovaa valkuaisvaahtoa, koristeena kokonaisia mansikoita. Klorofylli eli lehtivihreä Klorofylli eli lehtivihreä on orgaaninen molekyyli, jonka avulla kasvit yhteyttävät. Tätä valon avulla tapahtuvaa yhteyttämistä kutsutaan fotosynteesiksi. Lehtivihreää eli klorofylliä ja klorofylliiniä käytetään myös elintarvikkeiden lisäaineena E-koodilla E140. Myös näiden johdannaisia, klorofyllikuparikomplekseja ja klorofylliinikuparikomplekseja, käytetään elintarvikkeiden lisäaineena E-koodilla E141.

Vastaava ranskalainen on Mont d'Or/ Vacherin du Haut-Doubs, muita ranskalaisia Vacherin d'Abondance ja Vacherin des Beauges. Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnƶistƤ.Puuvillansiemenöljy Teksasinpuuvillasta (Gossypium hirsutum) ja länsi-intianpuuvillasta (Gossypium barbadense) puristettu kasviöljy, jota käytetään mm. paistamiseen etenkin Euroopan ulkopuolisissa maissa. Lähes mautonta, kestää hyvin kuumentamista, sisältää monityydyttymättömiä rasvahappoja, kuten omega-6-rasvahappoa, mutta niukasti omega-3-rasvahappoa. Kaakaokahvi (ransk. vie en rose => "ruusuinen elämä") Ranskalainen kahvijuoma, jossa tummapaahtoisesta kahvista suodatettua kahvia, kuumaa maitoa, kuohukermaa, kaakaojauhetta ja sokeria. Mis-en-place Työtilan järjestely baarimikoille ja keittiömestareille: kaikilla tarvikkeilla on oltava tietyt paikat.

Ukonsieni, akansieni Kaikkialla erityisen arvossapidetty, helttasieniin kuuluva ruokasieni Macrolepiota procera). Kasvaa varsinkin muhevalla maaperällä puutarhoissa, piennar- ja hakamailla, metsänlaiteilla ja lehdoissa. Jokseenkin yleinen vain Etelä-Suomessa, pohjoisraja yltää Kainuun seuduille. Lakki kupera, nuorena ruskea ja lähes pallomainen, avautuu ja leviää vanhetessaan, jolloin halkaisija 10 - 30 cm ja väri vaaleanruskeankirjava. Heltat tiheät ja valkoiset, vanhemmiten ruskeanläikikkäät. Jalka vaaleanruskea, ontto, renkaallinen, tyvi sipulin muotoinen, korkeus jopa 30 - 40 cm. Lakissa ja jalassa vaaleanruskeita suomuja. Malto valkoinen. Tuoksu miellyttävä. Maku muistuttaa hieman mantelia. Luokitus herkullinen. Samankaltainen on saman suvun akansieni (Macrolepiota rhacodes), jonka jalka on sileä ja malto punertuu leikattaessa. Kurpitsaa voidaan kypsentää uunissa, hauduttaa padassa, höyryttää, gratinoida, paistaa pannulla, grillata ja nauttia esim. lisäkkeenä. Käytetään myös keittoihin, täytteisiin, kuten piirakoihin, sekä vihannespatoihin ja hilloihin sekä säilötään etikan kanssa lisäkkeeksi. Tuore kurpitsa säilyy parhaiten 10 - 15°C:ssa (lyhyen aikaa). Ei sovi jääkaapissa säilytettäväksi. Teollisuudessa tavallisin kasvisten ja marjojen pakastusmenetelmä on leijupakastus eli tuulitunnelipakastus, jossa kasvis- tai hedelmäpalaset/ marjat säilyvät irrallisina tarttumatta toisiinsa. Karitsanliha Nuoren, alle vuoden ikäisen lampaan liha, määritelmässä vaihtelua maittain, mutta yleensä ainakin alle kahden vuoden ikäisen eläimen liha erotukseksi lampaanlihasta. Karitsat ruokitaan viljalla ja rehulla ja teurastetaan useimmiten 3 - 8 kuukauden ikäisinä. Juottokaritsa on kuukauden tai kahden ikäinen karitsa, useimmiten emon imettämä, ja sen liha on mureaa. Karitsanlihaa valmistetaan ennen kaikkea paistiksi, kyljyksinä ja grillaamalla. Karitsanliha, kuten lampaanlihakin, sisältää ns. kovaa rasvaa, joka kovettuu nopeasti lautasella jäähtyessään. Gruyčre-juusto Alkuperämaa Sveitsi (Fribourgin kantonin Gruyčren paikkakunnan mukaan). Alkuaan sveitsiläinen lehmänmaidosta valmistettu keitetty ja puristettu kova kittijuusto, jota tuotettiin jo 1100-luvulla. Nykyisin Gruyčreä valmistetaan Sveitsissä Fribourgin, Neuchātelin ja Vaud'n kantoneissa pastöroimattomasta lehmänmaidosta maitohappokäymisen avulla. Vain sveitsiläinen gruyčre saa käyttää kirjaimia AOP. Vielä arvostetumpi gruyčre on Gruyčre d'Alpage, alppilaitumien gruyčre, jota tuotetaan vain kesäisin.

Kansainvälisesti tunnettuja hummeriruokalajeja ovat mm. homard ą l'américaine, homard Thermidor ja lobster Newburg. Inkivääri on kotoisin Kaakkois-Aasiasta ja suosittu etenkin aasialaisissa keittiöissä, joissa käytetään usein tuoreena kastikkeiden, keittojen, lihan, kalan (kuten sushin ja sashimin), äyriäisten, riisin ja tofun maustamiseen sekä hillokkeeksi, makeisiin ja juomiin. Länsimaissa, erityisesti Isossa-Britanniassa, Alankomaissa ja Alsacessa, inkivääriä käytetään varsinkin leivonnaisiin, hilloihin ja pikkelsiin, Suomessa mm. piparkakkuihin ja lanttulaatikkoon. Inkivääriuutteella maustetaan mm. oluita ja hiilihappoisia virvoitusjuomia. Bloody Mary Englannin kuningattaren Maria I:n eli Maria Verisen, 1516 - 58, mukaan. Toisen tiedon mukaan yhdysvaltalaisen elokuvatähden Mary Pickfordin, 1893 - 1979, mukaan. Cocktail, jossa votkaa, tomaattimehua, sitruunamehua (ja limettimehua), (selleri)suolaa, mustapippuria, pari tippaa worcestershirekastiketta, (tippa Tabascoa) ja ripaus cayennepippuria, koristeena (1960-luvulta lähtien) pala sellerinvartta, jossa myös lehteä, sekä sitruunaviipale. Tarjotaan kylmänä. Kehitetty Pariisissa Harry's Barissa 1921. Ilman votkaa nimityksenä on Maria Stuart, engl. Mary Stuart tai Virgin Mary, Neitsyt Maria. Muoto pallo, paino 3 - 4 kg. Luonnonkuori kuoppainen ja karhea, väri vaaleanruskeasta oranssiin. Sisus kiinteä, tiivis, vanhemmiten hyvin kova, rakeinen ja mureneva, väri aluksi keltaoranssi, vanhemmiten syvänoranssi. Maku pähkinäinen ja hedelmäinen. Täysrasvainen (rasvaa 45 %). Kypsytetään puolesta vuodesta vuoteen.

Tiella Italian Puglian (Apulia) versio paellasta. Sisältää mm. perunaa, riisiä, sipulia, simpukoita. Paljon eri muunnelmia. Tarjotaan yleensä kylmänä kylmän lihan eli riistan, sian- tai lampaanlihan, naudanpaistin, ankanpaistin, galantiinin, pateen tai terriinin kera. Muista kuin aszü-rypäleistä valmistettu viini on nimeltään Tokaji Szamorodni ("sellaisenaan"), joka on kuiva tai makea ja muistuttaa sherryä. Suuri osa tokajista on nykyään tätä. Qawarma Säilötty liha (pitkään rasvassa keitetty), joka oli tavallinen aines entisaikain keittiöissä mutta käytössä tänäkin päivänä monin paikoin Libanonia.

Jasmiinitee Vihreän teen kauppalaji, peräisin Guangdongin maakunnasta Kiinasta. Maustettu tuoreilla jasmiininkukilla. Ei sovellu maidon kera nautittavaksi. Voi olla myös mustaa wulong-teetä. Rusinoita käytetään etenkin jälkiruokiin ja leivonnaisiin mutta myös eräisiin suolaisiin ruokiin, kuten riisiruokiin, täytteisiin, salaatteihin, chutneyhin ja Suomessa joskus maksalaatikkoon. Yleensä rusinat eivät nykyisin vaadi liotusta, mutta niitä voidaan maseroida esim. teessä, hedelmämehussa ja viinissä.

Vakiointi Maidon rasvapitoisuuden vakioiminen tietylle tasolle joko separoimalla raakamaidosta rasvaa pois tai lisäämällä raakamaitoon rasvatonta maitoa tai kermaa. Luonnostaan (lehmän)maidon rasvapitoisuus on 4,2 - 4,8 %. Renniini Juoksutinentsyymi, nuorten nisäkkäiden (kuten vasikan, karitsan, nuoren vuohen tai kaniinin) mahanesteen entsyymi, joka muuttaa maidon kaseiinin parakaseiiniksi. Käytetään juustonjuoksetteena juustomassan saostamiseen. Valmistetaan nykyisin myös geenitekniikan keinoin. Etenkin meijeriteollisuudessa käytetään myös termiä kymosiini. Maksamakkara Kuoreen puristettu maksaa sisältävä massa, joka on pehmeää mutta yleensä viipaloitavissa. Sisältää tavallisesti sianmaksaa ( n. 17 % ), sian- ja toisinaan kalkkunanlihaa ja mausteita. Rasvaa n. 22 %, kevytmaksamakkaroissa 5 - 11 %. Sisältää vitamiineja ja rautaa. Frityyritaikina Munasta, vehnäjauhoista ja maidosta valmistettu kuorrutustaikina, johon kastetaan erilaisia ruoka-aineita esim. kasviksia, lihaa, kalaa, hedelmiä, jonka jälkeen ne kypsennetään uppopaistaen. Boston shaker Kaksiosainen shaker, joka koostuu säädettävästä, ruostumattomasta teräksestä valmistetusta kartionmuotoisesta teräksestä valmistetusta kartionmuotoisesta alaosasta ja sekoituslasista. Siivilöintiin käytetään erillistä siivilää.

Pecorino Italialainen pastöroimattomasta lampaan- tai vuohenmaidosta valmistettu puolikova juusto (yleisnimitys); alkuaan kotijuustoja. Saostetaan luontaisella juoksetteella. Muoto tahko tai lieriö, paino 1 - 33 kg. Kuori kova, öljytty, keltainen (Sienan seudulla punainen), sisus valkoinen, harmahtava, vaaleankeltainen tai oljenkeltainen kypsyysasteen mukaan, tiivis, mureneva, maku voimakas. Keski- tai täysrasvainen (rasvaa 36 - 45 %), yleensä melko suolainen. Useilla tunnetuimmilla pecorinoilla laatumerkintä DOC sekä EU:n suojattu alkuperänimitys DOP. Jauhettu chilimausteseos Jauhettu chilimausteseos sisältää tavallisesti chilipippuria, cayennea, paprikaa, mustapippuria, jeeraa eli juustokuminaa ja mm. suolaa, oreganoa ja valkosipulia. Se ei ole yhtä polttavaa kuin cayennejauhe. Sopii meksikolaisten ruokien, kuten tacojen ja tortillojen sekä erilaisten liha-, broileri-, äyriäis- ja kasvisruokien maustamiseen. Valtameriahven Tätä Atlantin valtameressä ja Tyynessämeressä elävää kalaa myydään kokonaisena pihveinä ja fileinä. Valkoinen liha on kiinteää, mehukasta ja miedonmakuista. Paista pannulla tai uunissa, höyrytä tai grillaa. Granaattiomena Alkuaan pohjoisintialaisen trooppisissa ja subtrooppisissa maissa viljellyn granaattiomenapuun (Punica granatum) hedelmä. Omenan kokoinen, sipulin muotoinen granaattiomena on pyöreä, 150 - 500 g:n painoinen hedelmä, jossa on ulokkeeksi kuivuneet heteet ja verhiö hedelmän kärjessä. Kuori on paksu, nahkamainen ja väriltään keltainen, punaruskea tai punainen. Hedelmän sisus on lokeromainen ja täynnä vaaleita siemeniä, jotka ovat kukin karmiininpunaisen hyytelömäisen pussin sisällä. Siemenet ovat syötäviä, ja niitä nautitaan myös erikseen. Maltoa ympäröivät kalvot, lokeroiden väliseinät, ovat kitkeriä, ja ne on syytä poistaa. Siemenien ympärillä oleva malto on hyytelömäistä, mehukasta ja hapahkoa. Kypsä granaattiomena joustaa hiukan painettaessa ja parhaimmillaan kuori on kiiltävä. Hedelmä säilyy hyvin jääkaapissa. Granaattiomenassa on paljon proteiineja ja vitamiineja. Erityisen paljon granaattiomenassa on B2-vitamiinia eli riboflaviinia mutta myös C-vitamiinia. Granaattiomena syödään useimmiten sellaisenaan ja siitä valmistetaan mehua, grenadiinia. Halkaise hedelmä ja nauti se lusikalla kuorestaan. Siemeniä voi liottaa laimennetussa sitruunamehussa, valko- tai punaviinissä ja tarjota kylmänä. Siemeniä voi käyttää myös koristeeksi jäätelöön ja hedelmäsalaattiin. Granaattiomena sopii itämaisiin ruokiin esim. lihan ja kalan kanssa. Hedelmän malto on voimakkaasti värjäävää. Suosittu nykyään etenkin Lähi-idässä. Granaattiomena on ollut antiikin ajoista saakka rakkauden vertauskuva. Dekstraani Polysakkarideihin kuuluva kasvikumi, jota käytetään elintarviketeollisuudessa leivontatuotteissa kosteuden säilyttäjänä. Munavelli Länsi- ja eteläsuomalainen keväinen perinneruoka, jossa vettä, maitoa ja vehnäjauhoja, sokeria ja suolaa. Keitetty seos kaadetaan rikottujen keltuaisten päälle kulhoon vatkaten, jonka jälkeen lisätään valkuaisvaahtoa nokareina pinnalle.

 • Koiran kova uloste.
 • Kuusamon historia.
 • MannisenmƤki jyvƤskylƤ.
 • Lediga jobb hemifrĆ„n.
 • Palmusunnuntai virpominen.
 • Juan pablo escobar marĆ­a Ć”ngeles sarmiento.
 • HƤnnƤn luusto.
 • Marxismi ideologia.
 • ViemƤriputken kondenssi.
 • Lippunauhat.
 • Kasvispihvit 365.
 • Pukkila natura jalkalista.
 • Daredevil.
 • Hippokrateen vala.
 • AvokypƤrƤn visiiri.
 • Grin&gos mƤntsƤlƤ.
 • Macos download.
 • Raskaus mies ƤllƶttƤƤ.
 • Keittosuolaliuos haavanhoito.
 • Veera lehtinen instagram.
 • Lancashire heeler terveys.
 • Vuokra asunnon avaimet.
 • Sami hyypiƤ kasper erik hyypiƤ.
 • Partnervermittlung lang weiden.
 • Peuran krouvi aukioloajat.
 • Olkanauha tekstillƤ.
 • Inttistore varkaus.
 • RuokapƶytƤ ikea.
 • Suljettava ulkosƤleikkƶ.
 • Intersport outlet karlsruhe.
 • Signal strength android.
 • Vesieristys ennen 1999 ja vastuut.
 • Eksegetiikka metodit.
 • Reetta korhonen osmo ikonen.
 • Avis rovaniemi.
 • Kuivasaari 2017.
 • Tansanian shillinki euro.
 • Tunnista kukka.
 • Formica iki laminaatti.
 • De civitate dei.
 • Elektra daredevil wiki.