Home

Metabolinen oireyhtymä laihdutus

Tarkalleen ottaen metabolinen oireyhtymä on tila, jossa terveyttä uhkaa joukko eri tekijöitä. Salakavalaksi oireyhtymän tekee se, että oireet eivät aina ole kovinkaan selvät. Metabolinen oireyhtymä. Publication date. Tue, 01/01/2019 - 12:00 Elämäntapamuutoksilla on iso merkitys, koska niiden epäonnistuessa metabolisen oireyhtymän hoitoon kuuluu iso joukko lääkkeitä yhtä aikaa käytettynä. Suurin osa kuitenkin joutuu turvautumaan lääkehoitoon jossain vaiheessa, ja lääkehoito on osoitettu hyödylliseksi oireyhtymän hoidossa.lähde? Sokeriaineenvaihdunnan häiriön lisäksi yleinen ongelma ei tarvitse paljastuakseen laboratoriotutkimuksia, vaan mittanauhan. Vyötärönympäryksen kasvaminen eli keskivartalolihavuus on eittämättä sepelvaltimotaudille altistava seikka. Keskivartalolihavuus liittyy vatsaontelon sisäisen rasvan kertymiseen, joka osaltaan heikentää sokeri- ja kolesteroliaineenvaihduntaa ja voi mm. liittyä maksan rasvoittumiseen jopa täysin raittiilla henkilöillä.

Mitä raskausdiabeteksen jälkeen? Diabeteshoitajien valtakunnalliset koulutuspäivät 11.4.2019 Seinäjoki Tiina Vilmi-Kerälä, vs ylilääkäri Naistentaudit ja synnytykset, Kanta-Hämeen keskussairaala Sidonnaisuudet Kelan kurssinumero 75534. yli 1-vuotiaat ja alle kouluikäiset. Downin oireyhtymä -kurssi lapsille. CP-oireyhtymä tai muu synnynnäinen liikuntavamma. a-jakso 29.6 Metabolinen oireyhtymä. Publication date. Tue, 01/01/2019 - 12:00

Tagged Metabolinen oireyhtymä. Etusivu Kun - tai oikeammin ehkä jos - painonhallinnassa saavutetaan pysyvänpuoleisia tuloksia, voidaan kokeilla lääkityksen keventämistä ja sitten tarkistaa, pysyykö riskitekijä, vaikkapa kolesteroli tai verenpaine, aisoissa. Aivan liian usein painonpudotusta tai liikuntaharrastuksen lisäämistä odotellaan toiveikkaasti jopa vuosia, ja esimerkiksi hoitamaton verenpaine tekee hiljaista työtään jatkuvasti taustalla rappeuttaen valtimopuustoa.Pääkriteeri on suurehko vyötärön ympärysmitta, joka on helposti mitattavissa, ja on siitäkin syystä pääkriteerinä käytännöllinen. Se ei kuitenkaan yksinään riitä, vaan lisäksi pitää löytyä vähintään kaksi aineenvaihdunnallista häiriötä. Taulukosta nähdään, että diabetes on vain yksi häiriö muiden joukossa, ja toisaalta myös diabetesta lievemmät sokeriaineenvaihdunnan häiriöt (ns. esidiabetes) ovat merkittäviä.

Metabolinen oireyhtymä eli aineenvaihduntaan liittyvä oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa samalla henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä yhtä aikaa. Sen aiheuttaa keskivartalolihavuus (ks Synonyymi metabolinen sanalle. Synonyymit.fi, ilmainen synonyymisanakirja netissä. Ehdota synonyymejä sanalle metabolinen (erottele pilkulla): PS. Katso myös Sanatoiveet-sivu, jossa voit.. Oireyhtymä nostaa esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien sekä kakkostyypin diabeteksen riskiä. Sairauksien riski riippuu siitä, kuinka vaikea metabolinen oireyhtymä on.

Video: Metabolinen oireyhtymä yleistietoa Terve

Metabolinen oireyhtymä (MBO) Duodecim - Terveyskirjast

Metabolinen oireyhtymä - Wikipedi

 1. Metabolinen oireyhtymä tyypin 1 diabeteksessa Lena Thorn HYKS, sisätaudit, nefrologian klinikka, Biomedicum Helsinki Sipoon terveyskeskus VIII Valtakunnallinen diabetespäivä , Dipoli, Espoo..
 2. Mistä tyypin 2 diabeteksessa on kyse? Kenelle kehittyy tyypin 2 diabetes? Perimällä on iso osuus: jos lähisukulaisella on tyypin 2 diabetes, sairastumisriski on 50-70% Perinnöllinen taipumus vaikuttaa
 3. Jotta henkilöllä voidaan diagnosoida metabolinen oireyhtymä, tulee hänellä ilmetä vähintään kolme yllämainitusta viidestä kriteeristä.
 4. Jo vuosikymmeniä sitten havaittiin joidenkin piirteiden olevan sydänpotilailla erityisen tavallisia ja altistavan sydän- ja verisuonisairauksille. Metabolisesta oireyhtymästä on vuosikymmenien varrella laadittu erilaisia ja toistensa kanssa jopa kilpailevia määritelmiä. Laajan yhteistyön tuloksena on julkaistu kansainväliset metabolisen oireyhtymän kriteerit.

Tupakoinnin lopettaminen on tärkeää, koska se lisää samojen sairauksien riskiä kuin metabolinen oireyhtymä. Alkoholin käytön tulisi olla kohtuullista.lähde? 1 Käypä hoito -indikaattorit, diabetes Ohessa kuvatut indikaattoriehdotukset pohjautuvat useaan suositukseen: Diabetes (2013), Diabeettinen nefropatia (2007), Diabeettinen retinopatia (2014), Diabeetikon Diabetes Diabetespäiväkirja Diabetespäiväkirja Jos sairastat tyypin 2 diabetesta, sinun on tärkeä löytää oikea tasapaino asianmukaisen hoidon, säännöllisen liikunnan ja terveellisen ruokavalion välillä.

Metabolinen oireyhtymä ja diabetes – onko fyysinenMaksakirroosi yleistyy Suomessa - tautia ei tunnisteta ajoissa

Hevosen metabolinen oireyhtymä

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula 1 Johdanto Arviolta 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta ja määrä kasvaa koko Download Metabolinen oireyhtymä ja diabetes onko fyysinen aktiivisuus käypää hoitoa? Integrating research into practice. in Finnish health care centers

Salakavala metabolinen oireyhtymä on Suomessa hurjan yleinen

22 Metabolisen oireyhtymän eri määritelmät eivät tunnista samoja potilaita (n = 3,783) MS WHO 390 (10%) MS NCEP 335 (9%) 257 (7%) MS IDF 668 (18%) 145 (4%) 269 (7%) 167 (4%) Thorn et al, Diabetes Care 32:950-2, 2009 Hypertension lääkehoidon tavoitteet vuoteen 2025 mennessä Ilkka Tikkanen Dosentti, osastonylilääkäri sisätautien ja nefrologian erikoislääkäri HYKS, Vatsakeskus, Nefrologia, ja Helsinki Hypertension Centre Genomitiedolla lisää terveitä elinvuosia HL7 Finland Personal Health SIG työpaja 31.10.2018 Kimmo Aro Negen Oy, Toimitusjohtaja +358 40 149 3210 kimmo.aro@negen.fi MITKÄ ASIAT VAIKUTTAVAT TERVEYTEEN JA

Sivuiltamme löydät ajankohtaiset uutiset ja tuoreimmat kirjoitukset aiheesta Metabolinen oireyhtymä. Klikkaa sivuillemme ja lue tuoreimmat artikkelit Hämeenlinnan Metabolinen oireyhtymä -tutkimushankkeen rypsiöljyä käsittelevä julkaisu on herättänyt kansainvälistä huomiota. Joulukuun alussa julkaistu tutkimus on noussut arvostetun tieteellisen Lipids..

Metabolinen oireyhtymä tutuks

 1. Metabolinen oireyhtymä. Tyypin 2 diabetes liittyy usein metaboliseen oireyhtymään, joka tarkoittaa sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden kasaumaa
 2. METABOLINEN OIREYHTYMÄ HEVOSELLA 01/01/2015 (Equine metabolic syndrome, EMS, vanha nimitys: equine peripheral cushing's syndrome) Yleistä Metabolisen oireyhtymän määritelmä on..
 3. Muita metaboliseen oireyhtymään liittyviä löydöksiä on kuvattu (esimerkiksi hyperurikemia ja veren kokkaroitumishäiriöt), mutta niitä ei pidetä oireyhtymän toteamisessa tarpeellisina.
 4. Mikko Syvänne Ylilääkäri Suomen Sydänliitto ry Sydänliiton terveysneuvonta perustuu riskinarvioon 1 Yleiset tavoitteet 2 Prospective Studies Collaboration, Lancet 2007 3 Prospective Studies Collaboration,
 5. TYYPIN 2 DIABETES Mikä on tyypin 2 diabetes? Sisällys Mitä tarkoittaa tyypin 2 diabetes (T2D)? Mihin T2D vaikuttaa? Miten T2D hoidetaan? T2D hoidon seuranta Mitä nämä kokeet ja tutkimukset kertovat? Muistiinpanot
 6. Metabolinen oireyhtymä eli MBO tarkoittaa tilaa, jossa samalla henkilöllä on useita valtimonkovettumataudin eli ateroskleroosin ja aikuistyypin diabeteksen vaaratekijöitä. Näitä ovat: ylipaino (erityisesti vyötärölihavuus)..

5 Diabeettiset liitännäissairaudet - makrovaskulaariset Aivojen verenkierto Sydän Perifeeriset verisuonet

Metabolinen oireyhtymä yhteiskunnallinen haaste?

metabolinen oireyhtymä. Tiede Metabolinen oireyhtymä juontaa juurensa rasvan kertymisestä vatsaonteloon ja maksaan. Se vaikuttaa kehon aineenvaihduntaan.Hoidossa pyritään ensisijaisesti vaikuttamaan elämäntapoihin, koska metabolisesta oireyhtymästä kärsivistä potilaista puolet on ylipainoisia. Laihduttaminen parantaa veren rasva- ja sokeriarvoja vähentäen samalla sydämen kuormitusta ja alentaen verenpainetta. Liikunnan lisäksi ruokavalio on tärkeä osa metabolisen oireyhtymän hoitoa. Hoidon kannalta parhaasta ruokavaliosta ei ole yksimielisyyttä: kaikki energiansaantia vähentävät ruokavaliot johtavat laihtumiseen. Tyypillisesti suositeltu ruokavalio on vähärasvainen ja runsaskuituinen. Enenevässä[4] määrin kiinnitetään kuitenkin huomiota vihannesten ja kasvisten nauttimiseen sekä ravinnon hiilihydraattien määrään ja laatuun (vain kohtuullisesti sokeria ja sokeristuvia[5] hiilihydraatteja, kuten sokeripitoisia elintarvikkeita, jauhoja, ryynejä, puuroa, leipää, pullaa, riisiä tai perunaa). Liikunta ja ruokavalio edistävät laihtumista ja kohentavat veren rasva- ja sokeriarvoja. Suolan käyttöä tulee myös vähentää.

Käypä hoito -indikaattorit, diabetes

Laihdu terveellisesti ja saa pysyviä tuloksia. Jo yli 80 000 suomalaista on luottanut Keventäjät painonhallinnassaan. Tule mukaan ja onnistu sinäkin SVT, diabetes ja metabolinen oireyhtymä Veikko Salomaa, MD, PhD Research Professor 10/21/11 SVT, DM, MeTS / Salomaa 1 10/21/11 Presentation name / Author 2 35-64 - vuo*aiden ikävakioitu sepelval*motau*kuolleisuus Diabeteksen vaikutus kokonaisterveyteen Diabetesosaaja 2018 24.1.2018 Tampere Pirjo Ilanne-Parikka 19.1.2018 Diabeteksen vaikutus kokonaisterveyteen Hoidon tavoitteet Lisäsairauksien ehkäisy, hoito ja Virhe:

TYYPIN 2 DIABETES Lisäsairaudet - hoito ja seuranta

Kova kipu ei kuulu kuukautisiin. Jos kuukautisten aikana ei selviä kivuista tavallisella särkylääkkeellä, pitäisi.. 20 Metabolinen oireyhtymä munuaistaudin ja sokeritasapainon mukaan HbA 1c (%) Munuaistaudin vaikeusaste Thorn et al, Diabetes Care 28: , 20057 Diabeettinen nefropatia - riskitekijät mikroalbuminuria geneettiset tekijät heikentynyt sokeritasapaino verenpainetauti dyslipidemia lihavuus insuliiniresistenssi miessukupuoli tupakointi metabolinen oireyhtymä?Metabolisella oireyhtymällä on linkki moniin sairauksiin. Se on esimerkiksi tärkein syy vakaviin maksaongelmiin Suomessa, kertoo sisätautiopin professori tässä jutussa.

Metabolinen oireyhtymä nostaa paksusuolensyövän riskiä - myös

 1. en vähentää äitien metabolista oireyhtymää
 2. Metabolinen riski. Kliinisissä tutkimuksissa on havaittu potilaiden metabolisen profiilin heikkenemistä, kuten muutoksia painossa, veren sokeriarvoissa (ks. kohta hyperglykemia) ja rasva-arvoissa
 3. Tehokas laihdutus ja painonpudotus. Sulamo on helppokäyttöinen nettipalvelu kaikille laihduttajille. Sopii eri näkymien ansiosta aloittelijalle tai kokeneelle laihduttajalle
 4. Diabetes ja verenpaine - uudet suositukset Ilkka Tikkanen Professori, osastonylilääkäri Sisätautien ja nefrologian erikoislääkäri HYKS, Vatsakeskus, nefrologia, ja Lääketieteellinen tutkimuslaitos Minerva

Sosioekonomisen aseman ja suvun diabetestaustan vaikutus elintapaohjauksen tehoon D2Dhankkeessa. Diabeteksen ehkäisy kannattaa- seminaari 27.9.

Jos riittäviä hoitotuloksia painon hallinnassa ei laihduttamisen avulla huolimatta ole saatu, voidaan laihduttamiseen käyttää harkituissa tapauksissa lääkkeitä. Laihduttaminen on olennainen osa metabolisen oireyhtymän hoitoa, ja pienikin painonpudotus ja liikunnan lisääminen vähentää sairastumisriskiä liitännäistauteihin, kuten sydäninfarktiin. Sydän- ja verisuoni sairaudet Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni, - Yli miljoona suomalaista sairastaa sydän-ja verisuoni sairauksia tai diabetesta. - Näissä sairauksissa on kyse rasva- tai sokeriaineenvaihdunnan Kohonnut verenpaine merkitys ja hoito Mikä on verenpaine? Ellei painetta, ei virtausta Sydän supistuu sykkivä paineaalto Paineaallon kohdalla systolinen (yläpaine) Lepovaiheen aikana diastolinen (alapaine) Yksi metabolisen oireyhtymän piirteistä on diabetes (tai hieman lievemmät sokeriaineenvaihdunnan häiriöt), jota esiintyy jopa kolmella sydänpotilaalla neljästä - useimmin piilevänä ja oireettomana. Sokeriaineenvaihdunnan häiriö on valtimotaudin riskitekijä, joka voidaan tehokkaimmin paljastaa ns. sokerirasitustestillä.

Metabolinen oireyhtymä - oireeton riskirypäs Mehiläine

metabolinen oireyhtymä käännös sanakirjassa suomi - englanti Glosbessa, ilmaisessa online-sanakirjassa. Selaa miljoonia sanoja ja sanontoja kaikilla kielillä KELPOISUUSVAATIMUKSET VERENPAINE Juha Hartikainen KYS-SYDÄNKESKUS AME 2003 1 ILMAILUMÄÄRÄYKSET EASA Part Med HYPERTENSIO ILMAILUMÄÄRÄYKSET EASA Part Med B.010 Sydän ja verisuonisto (c) ILMAILUMÄÄRÄYKSET Opiskele metabolisen oireyhtymän määritelmä, jonka kriteerit ovat insuliiniresistenssi, korkea verenpaine, korkea kolesterolitaso, sydänsairaus ja lihavuus Miksi kardiovaskulaaristen riskitekijöiden ennustusarvo muuttuu vanhetessa? Timo Strandberg 6.11.2007 Vanhoissa kohorteissa poikkileikkaustilanteessa suurempaan kuolleisuuteen korreloi: Matala verenpaine Rasvahapot valtimotaudin vaaran arvioinnissa Lihavuus ja liitännäissairaudet Antti Jula, ylilääkäri, sisätautiopin dosentti, THL VIII Valtakunnallinen Kansanterveyspäivä 12.12.2011 Lihavuus ja liitännäissairaudet

OVATKO SUOLAN SAANNIN SUOSITUKSET KUNNOSSA?

Rasvamaksa metabolisessa oireyhtymässä ja tyypin 2 diabeteksessa Anna Kotronen, dos Nuorten akatemiaklubi Suomalainen tiedeakatemia 18.3.2013 Omaa taustaa - Olen tehnyt kliinistä tutkimusta = tutkitaan Tehokas laihdutuskeino. 17 976 katselukertaa. Pika laihdutus. 47 377 katselukertaa. Omakehuviikko - Laihdutus. 19 794 katselukertaa

Metabolinen oireyhtymä tyypin 1 diabeteksessa - PDF Free Downloa

 1. Metabolinen oireyhtymä ja liikunta
 2. en Suomessa Erkki Vartiainen, professori, Terveysosaston johtaja 11.10.2016 1 WHO:n globaalit tavoitteet 1. 25% lasku kuolleisuudessa
 3. Ylipaino ja obesiteetti Lisääntynyt ongelma raskaana olevilla Kari Teramo HYKS:n Naistenklinikka Suomen Kätilöliitto, Tampere 3.4.2014 Alipainon, normaalipainon, ylipainon ja lihavuuden rajat --------------------------------------------------------------------------
 4. Metabolinen oireyhtymä Suomessa : Metabolic syndrome in Finland
 5. On arvioitu, että 20-25 prosentilla maailman väestöstä on metabolinen oireyhtymä. Yksimielisyyttä sen pe­rimmäisistä syistä ei ole. Erään teori­an mukaan syyllinen on insuliinire­sistenssi eli tila, jossa elimistö ei reagoi oikein sokeria soluihin siirtävään hormoniin ja näin elimistöön muo­ dostuu monenlaista epätasapainoa.
 6. Apolipoproteiinit p p metabolisen häiriön ennustajina Jaana Leiviskä, THL Labquality-päivät 5.2.2010 5.2.2010 Labquality-päivät / Jaana Leiviskä 1 Energiatasapaino i Energian saanti = energian kulutus

Aspergerin oireyhtymä on laaja-alainen kehityshäiriö, tai autismin kirjon häiriö. Sen on katsottu pohjautuvan olennaiseen geneettiseen häiriöön, jossa tietyt aivorakenteet ovat vahingoittuneet Metabolinen oireyhtymä lisää eri sairauksien riskiä. Metabolinen oireyhtymä on osittain periytyvä sairaus. Oireyhtymän taustalta löytyy useita eri sairauksia, ja joidenkin niiden taustalla taas tiedetään.. Onko sinulla metabolinen oireyhtymä tai rasvamaksa? Ovatko verensokerisi koholla. Diabetes on myös verisuonisairaus, joka yleistyy länsimaissa hurjaa vauhtia Liite 1. TARKEMPI TYYPIN 1 DIABETEKSEN HOIDON NYKYTILAN JA KEHITYSTARPEIDEN KUVAUS Sisällys Liite 1. TARKEMPI TYYPIN 1 DIABETEKSEN HOIDON NYKYTILAN JA KEHITYSTARPEIDEN KUVAUS... 1 Tyypin 1 diabetes sairautena... 13 Metabolisen oireyhtymän merkitys Kardiovaskulaariset sairaudet Tyypin 2 diabetes metabolinen oireyhtymä Krooninen munuaistauti Depressio, uniapnea, syövät

Metabolinen oireyhtymä Uusi Suom

11 Metabolisen oireyhtymän merkitys metabolinen oireyhtymä Kardiovaskulaariset sairaudet Tyypin 2 diabetes Terve.fi Metabolinen oireyhtymä

Diabeteksen ehkäisy ja hyvä hoito ovat sijoituksia tulevaisuuteen Raija Lithovius, FT, tutkija HYKS Vatsakeskus, Nefrologia, Helsingin yliopisto ja Helsingin yliopistollinen sairaala Folkhälsanin tutkimuskeskus, Metabolinen oireyhtymä yleistyy Suomessa. Sitä luonnehtivat ylipaino, kohonnut verenpaine, kohonneet verensokeri ja -rasvat. Tilaa voidaan ehkäistä ja hoitaa vhh-ruokalvaliolla ja monilla.. CARDIOVASCULAR RISK FACTORS, AGING AND DEMENTIA - Sydän- ja verisuonitautien Riskitekijät, t, Ikää ääntyminen ja Dementia Kahvin juonti keski-iässä ja myöhäisiän dementiariski: väestöpohjainen CAIDE -tutkimus Tieto on kuitenkin valttia ja toimii suurena motivaation lähteenä esimerkiksi elintapamuutoksille. Meitä saattaa naurattaa strutsi, joka luulee piiloutuvansa panemalla päänsä pensaaseen, mutta meillä ihmisillä näyttää olevan aivan samoja taipumuksia. Tieto omasta riskistä voi tuntua musertavalta, mutta tietämättömyys MBOsta ei kuitenkaan suojaa sydän- ja verisuonisairauksilta - päinvastoin.

Metabolinen oireyhtymä on kasvava terveysriski, jota tavataan yhä nuoremmiIla. Tutkijalääkäri Sakari Niemisen mukaan paras neuvo siihen ovat vähähiilihydraattinen ruokavalio, liikunta ja muutoin terveet.. Diabeetikon hoidon aloitus ja hoitopolku Simon terveysasemalla DIABEETIKON HOIDON ALOITUS JA HOITOPOLKU SIMON TERVEYSKESKUKSESSA Simon terveyskeskuksessa noudatetaan L-PKS:n alueellista diabeetikon hoitokäytäntöä. Kuopion yliopistossa tänään tarkastettavassa väitöstutkimuksessa oireyhtymä eli MBO havaittiin 17 prosentilla suomalaismiehistä ja kahdeksalla prosentilla naisista. MBO on elintasosairaus Hyvän kolesterolin (HDL-kolesteroli) määrä on pienentynyt (alle 1,0 mmol/l miehellä ja alle 1,3 mmol/l naisella)

Mitä ylipaino ja metabolinen oireyhtymä tekevät verenkiertoelimistön säätelylle? SVPY:n syyskokous 5.9.2015 Pauliina Kangas, EL Tampereen yliopisto

Talouden metabolinen oireyhtymä. Mika Pantzar. Centre for Consumer Society Research. } Pantzar, M 2016, 'Talouden metabolinen oireyhtymä', Kauppalehti. Ty - jour Uudet diabeteslääkkeet - hyvästä vai pahasta sydämelle? Timo Strandberg Geriatrian professori, LKT, sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri, Helsingin ja Oulun yliopistot, Hyks Tyypin 2 diabetes ja riskit Etenkin keskivartalolihavuus altistaa metaboliselle oireyhtymälle, samoin niukasti kuitua sisältävä ruoka ja runsas alkoholinkäyttö. Myös muun muassa pitkäaikainen stressi ja kortisoliaineenvaihdunnan häiriöt on yhdistetty oireyhtymän kehittymiseen.15 FinnDiane the Finnish Diabetic Nephropathy Study Aloitettiin tutkimuskeskusta (yliopistosairaalat, keskussairaalat, osa aluesairaaloista ja terveyskeskuksista) 4800 aikuista tyypin 1 diabeetikkoa Hoitavan lääkärin antamat tiedot diabeteksesta, liitännäissairauksista, lääkityksestä Potilaiden täyttämä lomake elintavoista, vanhempien sairauksista Seurantatietoa kerätty vuodesta 2004 Uusi tutkimuskäynti Arkistoretket Kuolinrekisteri

Mikä on metabolinen oireyhtymä? (päivitetty 2020) - Puht

REUMA JA SYDÄN KARI EKLUND HELSINGIN REUMAKESKUS Sisältö Sydän ja nivelreuma Sydän- ja verisuonitaudit - ateroskleroosi - riskitekijät Nivelreuma ja sydän- ja verisuonitaudit - reumalääkitys ja sydän Kuinka 14 Kysymyksenasettelu Esiintyykö tyypin 1 diabeteksessa metabolista oireyhtymää? Onko oireyhtymä liitoksissa heikompaan sokeritasapainoon ja/tai munuaistautiin? Liittyykö metaboliseen oireyhtymään suurentunut riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin? munuaistautiin? Onko eri määritelmien välillä ennusteen suhteen eroa? Metabolinen paino on toki vain suuntaa antava. Tarvittavan energian tai ravintoaineen määrä vaihtelee riippuen esimerkiksi lemmikin aktiivisuudesta. Erityisesti koirien energiantarve voi vaihdella suurestikin Kohonnut verenpaine Vaitelias vaaratekijä Kimmo Kontula Sisätautiopin professori, ylilääkäri HY ja HYKS Labquality Days 11.02.2016 Ihmiskunnan kriittisen tärkeät sairaudet ja riskitekijät Global Burden

Metabolinen oireyhtymä - Itsehoidon artikkelit - Tohtori

Useimmiten insuliiniresistenssin laukaisee ylimääräisen painon ja vä­ häisen liikunnan yhdistelmä. Ylipainoisenakin voi kuitenkin välttyä metaboliselta oireyhtymältä, ja ylipainoiset miehet ovat ylipainoisia naisia alttiimpia. Metabolinen oireyhtymä on joukko sairauksia, jotka yhdessä lisäävät vakavien sydän- ja verisuoniperäisten muutosten, kuten aivohalvauksen ja aivohalvauksen, riskiä Haku. Metabolinen oireyhtymä Suomess... Saatavuustiedot. Metabolinen oireyhtymä Suomessa. DESC SOURCE. Hae kokoteksti

Pysäytä diabetes ajoissa | Hyvä Terveys

metabolinen oireyhtymä yle

OVATKO SUOLAN SAANNIN SUOSITUKSET KUNNOSSA? Carol Forsblom, DMSc FinnDiane, kansainvälinen koordinaattori Folkhälsanin tutkimuskeskus Sisätautilääkäripäivät 23.11.2012, Biomedicum Helsinki Sidonnaisuudet Usein kuulee sanottavan, että metabolisen oireyhtymän selvittäminen ei kannata. Yleisiä ohjeita ovat: lopeta tupakointi, lisää liikuntaa ja syö terveellisesti. Hyviä periaatteita kenelle tahansa, vaikkei metabolista oireyhtymää olisikaan. Diabetes Iida, Sofia ja Vilma Diabetes Monia aineenvaihduntasairauksia, joissa veren sokeripitoisuus kohoaa liian korkeaksi Useimmiten syynä on haiman erittämän insuliinihormonin vähäisyys tai sen puuttuminen Medscape kirjoittaa varoittavaan sävyyn yhä huolestuttavammasta tilanteesta metabolisen oireyhtymän suhteen (linkki saattaa vaatia rekisteröitymisen) Esimerkki uusista hoidoista lihavuuskirurgian tulokset ja tuleva rooli Markku Luostarinen LT, Dosentti Kirurgian ylilääkäri Päijät-Hämeen keskussairaala Lihavuus Painoindeksi BMI (body mass index, kg/m

Metabolinen oireyhtymä, MBO - LCHF-Suom

Metabolinen oireyhtymä on ryhmä terveydentilaa, joka yleensä tapahtuu yhdessä ja kasvattaa kollektiivisesti vakavien sairauksien, kuten sydänsairauksien , aivohalvauksen ja diabeteksen riskiä Iäkkään verenpaineen hoito Antti Jula Geriatripäivät 2012, 26.1.2012 Turku Verenpaine ja aivohalvauskuolleisuus Prospective Studies Collaboration, Lancet 2002;360:1903-13 Verenpaine ja sepelvaltimotautikuolleisuus

DPS-tutkimus: Elintapaohjaukseen kannattaa panostaa Jaana Lindström Dosentti, tutkimuspäällikkö Diabeteksen ehkäisyn yksikkö 1 vai kannattaako? Verrattuna kulttuurin, ympäristön, perimän ja sattuman vaikutuksiin Metabolinen oireyhtymä (MBO) Tarkoittaa aineenvaihduntaan liittyvää oireyhtymää. Sairautta voi ehkäistä pyrkimällä pitämään paino normaalina ja liikkumalla. Mikäli alla olevista 5 kohdasta toteutuu..

Lihavuusleikkausmillä indikaatiolla? LT Tuula Pekkarinen Peijaksen sairaala 23.4.2010 Lihavuuden hoitomenetelmän valintaperusteet (Käypä hoito) Painoindeksi ja lisätekijät Perushoito (ryhmä) ENED 1) ja Yksityiskohtaiset mittaustulokset Jyrki Ahokas ahokasjyrki@gmail.com Näyttenottopäivä: 28.03.2019 Oma arvosi Väestöjakauma Hoitosuositusten tavoitearvo Matalampi riski Korkeampi riski Tässä ovat verinäytteesi Tag: Metabolinen oireyhtymä. Luonnollinen proteiini ohjasi yllättävää uutta painonpudotusta Lab-hiirillä Talleilla mies voi keskittyä purkamaan ja kokoamaan Ladansa kaasutinta yhä uudelleen. Hän voi tyhjentää kaikessa rauhassa votkalasin jos toisenkin..

19 Vanhempien tyypin 2 diabetes metabolisen scoren mukaan p< Thorn et al, Diabetes Care 32:63-8, 2009 Metabolisen oireyhtymän määritelmä on esitelty vuonna 2002. Metabolinen oireyhtymä Laihdutus ja painon seuranta mittanauhan avulla. Päivittäinen liikunta (ei akuutissa kaviokuumeessa) Metabolinen oireyhtymä ja. ympäristötekijät. Aerobinen liikunta ja kardiorespiratorinen. Elintapainterventiotutkimukset ja. metabolinen oireyhtymä. Toistaiseksi ei ole tehty tutkimuksia.. EMS (hevosten metabolinen oireyhtymä), PSSM (lannehalvaus) tai PPID (Cushing) kärsiville hevosille. Forcen päivittäinen annosmäärä on pieni ; ponit/varsat 20-50 g ja hevoset rodusta riippuen..

Sosioekonomisen aseman ja suvun diabetestaustan vaikutus elintapaohjauksen tehoon D2Dhankkeessa TUTKIJARYHMÄ: Nina Rautio, Pirkanmaan shp, nina.rautio@oulu.fi Jari Jokelainen, Oulun yliopisto Heikki Oksa, Diabeettinen verkkokalvosairaus Totea ja hoida ajoissa Bayerin Medinfo palvelee kaikissa Bayerin tuotteisiin liittyvissä kysymyksissä. Puhelin 020 785 8222 (arkipäivisin klo 9 15) medinfo@bayer.fi Bayer MS = Metabolinen oireyhtymä. Etsitkö yleistä kohteen MS määritystä? MS tarkoittaa Metabolinen oireyhtymä. Olemme ylpeitä voidessamme luetella kohteen MS lyhenteet suurimmissa lyhenteiden ja.. Metabolinen oireyhtymä on hankala yhdistelmä periytyvyyttä ja omaksuttuja elintapoja. On luonnollista, että elintapojen muuttaminen koetaan luopumiseksi "saavutetuista eduista". Ihminen voi tuntea pettymystä ja epäonnistumisen tunnetta, jos riski osoittautuu suureksi. Toisaalta perittyä ominaisuutta saatetaan pitää asiana, joka on vain hyväksyttävä kuten sukulaisensakin - "meillä on kaikilla suvussa korkea verenpaine".

Laihdutusblogit. Lue 1451 blogipostausta aiheesta laihdutus. Blogit.fi on suuri suomalainen blogilista Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä Mitä kolesteroli on ja mihin sitä tarvitaan? Hyvä ja paha kolesteroli Liika kolesteroli kertyy valtimoiden seinämiin Tavoiteltavat kolesterolitasot Tavoiteltava Huippubrändien Laihdutus- ja painonhallintatuotteet. Lähetämme tilaamasi tuotteet välittömästi ja Laihdutus- ja painonhallintatuotteet. Täältä löydät valikoiman laihdutustuotteita.. OLE AKTIIVINEN HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA voit saada diabeteksesi hallintaan Omat arvoni Päivämäärä / / / / / / / / / / / / HbA 1c (mmol/mol, %) LDL-kolesteroli (mmol/l) Verenpaine (mmhg) Paino (kg)

"Ennen vaihdevuo­sia naisilla on kor­keammat estrogee­nitasot. Tällä on yh­teys korkeampiin HDL-kolesterolita­ soihin ja matalam­piin triglyseriditasoihin; sanoo Bruce Wolffenbuttel, hollantilaisen University Medical Center Groningen -sairaalan endo­ krinologian ja metabolian professori. Hän huomauttaa myös, että metabolisen oireyhtymän todennäköisyyttä lisää vyötärölle kertynyt rasva; tä­mäntyyppinen rasva erittää enem­män mahdollisesti haitallisia proteiineja. Laihdutus ilman nälkää: laihdutus ruokavalio-ohjeita, kaloritaulukko, hiilaritaulukko, proteiinitaulukko, 500 kcal päivässä, 1500 Laihduttaminen, nopea laihdutus, laihdutuskuuri, painonpudotus ja dieetit - Tämä näyttää, kuinka tärkeää naisen on olla tietoinen aineenvaihduntansa terveystilasta, jonka tarkkailu on mahdollista tavallisin kliinisin testein, MedPage Today siteeraa Xiaoyun Liangia, yhtä tutkijoista.MBOn tiedetään varmasti lisäävän valtimotapahtumien, kuten sydän- ja aivoinfarktien, riskiä sekä huonontavan niistä toipumista. Toisin sanoen, MBO-henkilö sairastuu nuorempana sydäninfarktiin, joka ilmaantuu vähäisemmillä verisuonten ahtautumilla. Lisäksi MBO-henkilön infarkti on hankalahoitoisempi, tappaa useammin ja on ylipäätään vaikeahoitoisempi.

Terveyden edistämisen professori Tiina Laatikainen Kansallinen diabetesfoorumi 15.5.212 Suomiko terveyden edistämisen mallimaa? Tiedätkö, montako diabeetikkoa maassamme on tällä hetkellä? Tyypin 2 Diabetes Timo Saaristo VALTIMOTERVEYDEKSI! Valtimoterveyttä kaikille -miksi? Sepelvaltimotauti Ei ole vielä voitettu Olisi 80%:sti ehkäistävissä, jos syötäisiin terveellisimmin, liikuttaisiin enemmän ja vältettäisiin Lataa Liikuntalääketiede Lataa ISBN: 9789516564015 Sivumäärä: 699 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 37.84 Mb Liikuntalääketiede on uusimpaan tieteelliseen näyttöön perustuva alan oppi- ja käsikirja. Liikuntalääketieteellisen

Metabolinen oireyhtymä ja tyypin 2 diabetes. Kuntoutus on suunnattu henkilöille jotka sairastavat metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta. Kuntoutuksen edellytyksenä on että.. Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa aineenvaihdunnallista tilaa, jossa keskivartalolihavuuteen liittyy veren rasva-arvojen epäedullinen tila sekä kohonnut verenpaine ja verensokeri Normaalin rajoissa pysyvä paino ei pidä syöpää loitolla, jos verenpaine ja -sokeri sekä veren kolesteroliarvot oikuttelevat Jokainen hetki on täsmälleen oikea aika ottaa ote omasta elämästään. Se ei tarkoita jokaisen suupalan vahtimista, kellontarkkaa vuorokausirytmiä tai liikuntapäiväkirjaa, vaan laajemmin kokonaisuuden hahmottamista ja erityisriskien tunnistamista. Myös epäonnistumiset kuuluvat ihmisen elämän täysin normaaliin skaalaan, ja niistä oppiminen voi olla jopa arvokas kokemus, vaikka se ei aivan heti siltä välttämättä tunnukaan. Syyllisyydentunteilla oman elämänsä hallitsemisessa ei ole kuitenkaan saatu koskaan mitään hyvää aikaan. Metabolinen oireyhtymä. Teenus või ettevõtte nimi

meditaatio melatoniini menopaussi metabolinen oireyhtymä mielenterveys mieliala migreeni mikrobi mikrobifloora mikrobiomi mikrobisto mineraali mitokondrio monivitamiini Muisti muistisairaudet.. MBO eli metabolinen oireyhtymä on joukko sydän- ja verisuonitaudeille altistavia tekijöitä. Kyseessä on MBO, jos naisen vyötärönympärys on yli 80 cm ja miehen yli 94 cm ja esiintyy kaksi seuraavista.. Tutkijat epäilevät, että yksi syy kohonneeseen syöpäriskiin on elimistön tulehdustila. Toisaalta myös elintapoihin liittyvät tekijät kuten esimerkiksi harrastetun liikunnan määrä saattavat nekin vaikuttaa - tämä tosin on tutkijoiden mukaan epätodennäköisempää, sillä he pyrkivät ottamaan nämä seikat huomioon.Metabolinen oireyhtymä eli MBO tarkoittaa tilaa, jossa samalla henkilöllä on useita valtimonkovettumataudin eli ateroskleroosin ja aikuistyypin diabeteksen vaaratekijöitä. Näitä ovat:

Metabolinen oireyhtymä näyttää sinällään vähintään kaksinkertaistavan sydänkuoleman riskin. Epäselvyys, mitä metabolisen oireyhtymän hoidolla yritetään estää, diabetesta vai sydänsairauksia, johtuu ehkä enemmän sokerikeskeisestä ajattelusta kuin asiantuntijoiden ristiriidoista. Sekä MBOssa että diabeteksessa hoidon perimmäinen tavoite on estää sydän- ja verisuonisairauksiin liittyviä vakavia tapahtumia mahdollisimman tehokkaasti. Nefropatian diagnostiikka ja seuranta PTH:ssa Kaj Metsärinne Nefrol yl, TYKS 30.11.2018 Kroonisen munuaistaudin (KMT) diagnostiikka ja seuranta PTH:ssa Kaj Metsärinne Nefrol yl, TYKS 30.11.2018 Sidonnaisuudet

insuliiniresistenssioireyhtymä. MBO. metabolinen oireyhtymä x. metabolinen syndrooma x. sokeri-rasvahäiriö. syndroma metabolicum. MUUNKIELISET TERMIT Ajankohtaista tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista, lääkkeiden hinnat ja korvaukset, tiedot apteekeista ja etsi lähin apteekki -haku 2 Väitöskirjan osatyöt I. Clustering of risk factors in parents of patients with type 1 diabetes and nephropathy. Thorn LM, Forsblom C, Fagerudd J, Pettersson-Fernholm K, Kilpikari R, Groop P-H, on behalf of the FinnDiane Study Group. Diabetes Care 30(5): , II. III. IV. Effect of parental type 2 diabetes on offspring with type 1 diabetes. Thorn LM, Forsblom C, Wadén J, Söderlund J, Rosengård-Bärlund M, Saraheimo M, Heikkilä O, Hietala K, Pettersson-Fernholm K, Ilonen J, Groop P-H, on behalf of the FinnDiane Study Group. Diabetes Care 32(1):63-68, Metabolic syndrome in type 1 diabetes: Association with diabetic nephropathy and glycemic control. Thorn LM, Forsblom C, Fagerudd J, Thomas MC, Pettersson-Fernholm K, Saraheimo M, Wadén J, Rönnback M, Rosengård-Bärlund M, af Björkesten C-G, Taskinen M-R, Groop P-H, on behalf of the FinnDiane Study Group. Diabetes Care 28(8): , Metabolic syndrome as a risk factor for cardiovascular disease, mortality, and progression of diabetic nephropathy in type 1 diabetes. Thorn LM, Forsblom C, Wadén J, Saraheimo M, Tolonen N, Gordin D, Hietala K, Rosengård-Bärlund M, Groop P-H, on behalf of the FinnDiane Study Group. Diabetes Care 32(5): , 2009.

Metabolinen oireyhtymä syntyy vaikuttaa keskivartalolihavuuden lisäksi hyvin yleinen perinnöllinen alttius. Oireyhtymällä ei ole varsinaisia omia oireita, vaan oireet liittyvät MBO:hon liittyviin muutoksiin Metabolinen oireyhtymä (MBO). Metabolisella oireyhtymällä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilöllä kolme näistä viidestä toteutuu: suurentunut vyötärönympärys, korkeat veren triglyseridiarvot, matala..

Terveyden edistämisen tulevaisuus Itä-Suomessa Professori Tiina Laatikainen 1 WHO:n globaalit tavoitteet 1. 25% lasku kuolleisuudessa sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpään, diabetekseen ja kroonisiin Mutta diabeteshoitaja sanoi tänään mulle,että mulla olisi tuo metabolinen oireyhtymä. Ja se vaatisi laihduttamista jota olen kyllä useaan otteeseen yrittänyt.Mutta aina kaatunut johonkin.. Pois alta, mahaa tuodaan! Liikalihavuus on Suomessa ja muissa hyvinvointivaltioissa yksi suurimmista terveysongelmista niin ihmisillä kuin eläimillä 25 Diabeettisen nefropatian eteneminen loppuvaiheen munuaistautiin (dialyysi tai transplantaatio) MS WHO MS WHO MS WHO MS WHO 1,99 (1,38-2,86) MS WHO dyslipidemia MS NCEP 1,65 (1,13-2,40) MS NCEP lihavuus 0,49 (0,30-0,79) MS NCEP MS NCEP 2,05 (1,38-3,04) MS NCEP korkeat triglyseridit MS IDF 0,52 (0,36-0,75) MS IDF lihavuus 0,39 (0,26-0,57) MS IDF MS IDF MS IDF adjusted HR (95% CI)* 2,57 (1,13-5,86) albuminuria - lihavuus 0,74 (0,51-1,07) kohonnut verenpaine 2,35 (1,52-3,63) kohonnut verenpaine 2,08 (1,21-3,60) matala HDL kolesteroli 1,44 (0,98-2,13) kohonnut verenpaine 1,48 (0,36-6,06) matala HDL kolesteroli 1,60 (1,07-2,40) korkeat triglyseridit 2,27 (1,53-3,38)Oleellista on itsekseen tai lääkärin ja hoitajan kanssa punnita, onko realistista odottaa elintapamuutoksia, tuntuuko joku asia täysin vieraalta ajatukselta, viehättääkö jokin ajatus erityisesti. Esteenä elintapamuutoksille on käytännössä enemmänkin muutosvastarinta kuin luopuminen jostain erityisen mieluisasta.

Toteamattomana ja hoitamattomana MBO on vakava valtimotautiriski, joka tekee myyräntyötään oireita aiheuttamatta. Valtimon ahtautuminen kestää suhteellisen pitkään, mutta ehtii kyllä lyhentämään elinikää useita vuosia. Mitä aiemmin riskien kasautuminen todetaan, sitä paremmassa kunnossa valtimot vielä ovat ja sitä enemmän voidaan saavuttaa elintapamuutoksilla ja lääkkeillä. MBO on siis erityisen suotuisa seulonnan kohde, koska keinoja riskien pienentämiseen on paljon. Niihin on vain tartuttava päättäväisesti. Käytiin tänään äitini pihassa Tuusulassa syömässä jätskiä. Vähän laihaa menoahan se on, mutta parempi sekin kuin ei mitään, kai. Äiti oli toki ihan innoissaan. Lähdettiin siitä ajamaan väärää kautta.. Iäkkään diabetes 1 Perustieto Diabetes ja vanhenemismuutokset Yleistietoa Sokeriarvot Hoidon tavoitteet Matalan verensokerin oireet Mittaaminen Kirjaaminen Väärä insuliiniannos Syventävä tieto Hoidon tavoitteet DIABEETIKON SYDÄN MIKKO PUHAKKA KARDIOLOGI JA SISÄTAUTILÄÄKÄRI JYVÄSKYLÄ 11.5.2017 MPU UEF 1 SIDONNAISUUDET UEF kardiologian kliininen opettaja KYS konsultoiva kardiologi, Medisiininen keskus Osallistunut

Mikko Syvänne Dosentti, ylilääkäri Suomen Sydänliitto ry Valtimotautien riskitekijät ja riskiyksilöiden tunnistaminen MS 13.10.2010 1 Klassiset valtimotaudin riskitekijät Kohonnut veren kolesteroli Kohonnut Vaarallisempaa kuin yksittäinen sairaus. Metabolinen oireyhtymä olisi tärkeä tunnistaa, sillä sitä sairastavilla on Metabolinen oireyhtymä (MetS) esiintyy kroonisen hepatiitti B: n (HBV) infektiota sairastavilla potilailla, Diabetes Care -projektissa julkaistun tutkimuksen mukaan

TYYPIN 2 DIABETES Lisäsairaudet - hoito ja seuranta Sisällys T2D lisäsairaudet Sydän ja verisuonet Munuaiset Hermosto Jalat Silmät Suu 4 7 10 11 12 13 14 Sydän ja verisuonet Diabeetikoiden yleisin kuolinsyy Mehiläisen uutiskirje ilmestyy sähköpostiisi kerran kuussa - sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä. Onnellisesti naimisissa oleville naisille kehittyy metabolinen oireyhtymä harvemmin kuin onnettomassa avioliitossa eläville, käy ilmi Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistusta..

Metabolinen oireyhtymä voi muuttua ruokavalion, liikunnan ja stressin hallintaan. Termi metabolinen oireyhtymä heittää monet ihmiset pois. Se ei ole niin paljon aineenvaihduntaa siinä.. Pysyviä parannuksia saadaan parhaiten niin, että karkeimmat ongelmat tiedostetaan ensin ja pyritään puuttumaan niihin sillä tarmolla kuin kukin kykenee. Ajatuksen tulisi olla siis alusta lähtien pysyvästä muutoksesta - "kaalisoppadieetti" tulee vääjäämättä korkojen kanssa takaisin. Erityyppiset erikoisdieetitkään eivät useimmiten auta pitkäaikaisseurannassa, vaikka paino putoaakin aluksi kohisten nestevajeen kautta. Ylipäätään ravitsemuksen ja liikuntatottumusten korjaaminen on varsin pitkäjänteistä työtä, joka kestää usein vuosia vakiintuakseen pysyväksi toiminnaksi. Oikotietä ei ole, mutta muutoksessa nopeus ei ole niin tärkeää kuin kestävyys ja oikea, vaikka sitten hitaampikin, suunta. Kunkin tutkimuksen aihe oli rajoitettu maidontuotanto imettäville naisille, joilla oli insuliinihäiriöitä Kipu ja flunssa. Käsien, jalkojen ja kynsien hoito. Laihdutus. Laitteet, tuet ja tarvikkeet. Ravintolisät STONE STages Of NEphropathy STONE tutkimus ja tyypin 2 diabeetikon nefropatia Kaj Metsärinne TYKS nefrologia, ylilääkäri Sidonnaisuudet (disclosures), viimeiset 3 vuotta Luentojen pitämisiä, kouluttautumistukea:

 • Ruokavinkki alajärvi.
 • Freedom fund arena.
 • Ecoflex quattro.
 • Rikkaäes kokemuksia.
 • Kaikkien aikojen suurin purjelaiva.
 • Nike windrunner takki.
 • Tps 2011.
 • Världens snyggaste män genom tiderna.
 • Kolonialismen konsekvenser.
 • Rst käsijohde.
 • Percy jackson 5.
 • Solarium tuira.
 • Nissan terrano 3.0 di.
 • Luleå tekniska universitet programmering.
 • Unfall prignitz heute.
 • Realismin keskeiset piirteet.
 • Jämä öljykattila käyttöohje.
 • Tahko huoneisto.
 • Jigi koukun valinta.
 • Myytävät asunnot tihusniemi.
 • Sulobags.
 • Xxl pöytätennis.
 • Horkka ilman kuumetta.
 • Tanzschule tendance.
 • Soittaminen yhdysvalloista suomeen.
 • Kielen kärki kirvelee.
 • Ripsienpidennysten irtoaminen.
 • Kiertäjäkalvosinoireyhtymä sairasloma.
 • Martin clunes lapset.
 • Värisilmä blueprint.
 • Soldier of fortune shop.
 • Chicago yhtye jäsenet.
 • Nouki klassikko.
 • Patti lävistyksessä.
 • Silvester stuttgart feuerwerk.
 • Isänpäivälounas haikon kartano.
 • Saslik kastike.
 • Curling kengät hinta.
 • Olw wiki.
 • Honda civic laturin hihnan kiristys.
 • Hurrikaani loimaa pelaajat.